Lingonben

Igår köpte jag mig ett halvt kilo lingon. Såg att man kunde köpa det på torget, så jag gjorde det. Bara sådär. Egentligen var det ganska så väldans märkligt - jag hade ingen aning om vad jag skulle göra med dem och faktum är att jag inte ens gillar lingon. Så varför köpte jag dem över huvud taget? Nejdu, det är frågan.
 
 
Hur som helst så slutade hela lingonhistorian himlans bra. Hittade ett recept på ett lingonbröd som jag påbörjade igår, men eftersom jag som vanligt skenade iväg från receptet så blev det istället lite experimenterande som blev klart imorse. Så till frukost blev det nybakat bröd, som för övrigt blev det luftigaste jag någonsin lyckats baka. Kommer bjuda på receptet inom kort på "Hallondrömmen".

Fridags-fredag

Idag instiftar jag mina så kallade "Fridags-fredagar". De innebär helt enkelt det det låter som, nämligen att jag är helt fri och det jag är fri från är helt enkelt allt plugg. Jag har nämligen insett att en sådan dag behövs - en bestämd vilodag då man verkligen försöker släppa allt oavsett hur många måsten som hänger över en.
 
 
Jag ska verkligen försöka hålla mig till detta, vilket för mig faktiskt lär vara ganska svårt eftersom jag har en tendens att vilja bocka av alla punkterna på "att göra-listan" typ med en gång så att de blir avklarade. Men listan med saker att göra tar aldrig slut, så ett sådant tänk innebär också att man i princip aldrig får vila. Och det går ju inte. Det är ju inte bra alls.

Hösten är en andra vår, då varje löv är en blomma

 
Funderat och planerat lite för framtiden, har jag gjort under kvällen. Men nu pratar jag inte om den framtiden som känns så långt bort, utan den som är så nära - det vill säga den stundande mysiga hösten. Det känns ganska så fint ändå att jag har en hel del ting att se fram emot mitt i all pluggstress. Det behövs ju för att man ska orka. Hoppas så att ni också har det.

Alla har inte den rätten

 
Precis som för så många andra så trillade det idag ner ett rosa brev i min brevlåda. Det var mitt allra första röstkort och lite förvånad blev jag allt, då jag inte hade någon aning om att man fick rösta i kyrkovalet redan när man fyllt sexton. Men hur som helst, eftersom jag anser att det är oerhört viktigt att ta till vara på den möjlighet man har när man är röstberättigad så känns det för mig som en skyldighet att sätta mig mer in i det hela, så just det kommer jag nu göra fram till den 15e september.

Hallondrömmen

Nu ska jag berätta något som de flesta av förmodligen inte hade någon aning om. 
 
Det är nämligen som så att nu för tiden så kan ni inte bara hitta mig här, här på "Famla Fint". Sen en tid tillbaka så kan ni faktiskt hitta mig på ännu ett ställe. Detta lilla ställe kallar jag för "Hallondrömmen" och det är faktiskt min egen lilla mat- och bakblogg.
 
Väldigt länge har jag faktiskt funderat på att skaffa just en mat- och/eller bakblogg - av många anledningar - men det har oftast runnit ut i sanden. Nu kände jag dock att det var dags, inte minst med tanke på att det var kaos bland mina recept - en del hade jag lagt ut här på bloggen, en del var uppskrivna i skrivböcker, en del var urklipp ur tidningar osv.
 
 
Men nu har jag äntligen mitt egna lilla ställe där jag kan skriva hur mycket jag vill om det jag experimenterar fram i köket. Nu har jag ett ställe där jag - och förmodligen många utav er - kan finna både nya och gamla recept betydligt lättare, bland annat med hjälp av olika kategorier.
 
Men att jag nu har Hallondrömmen betyder inte att jag kommer att skriva mindre här, förutom att jag kanske inte skriver receptet ifall jag nämner att jag bakat något speciellt, utan istället länkar till Hallondrömmen. Hur ofta Hallondrömmen kommer att uppdateras kommer ju dock vara olika i olika perioder, beroende på hur mycket tid och inspiration det finns för bakning och matlagning förstås. Men än så länge så kan ni i alla fall hitta recept på mumsiga Fudgebrownies och Müslibars. Så klicka er gärna in - adressen är hallondrommen.blogg.se.

Dag av överraskningar

Denna dagen har helt klart varit full av överraskningar. Till att börja med så fick vi i klassen reda på att vi i år har fått små skåp. Jag förstår inte hur i hela friden det är tänkt att vi ska  få plats med alla våra böcker i skåp som är hälften så stora som de förra. Fast i för sig, de tänker säkert att vi som naturare har större delen utav böckerna hemma och inte just i skåpet. Det kanske de har en poäng i..
 
Hur som helst, utöver det så fick jag reda på att jag tyvärr inte får läsa kursen i skrivande. Det var nämligen fler som sökte än det fanns platser och då prioriterade de inte mig eftersom jag bara valt kursen av intresse och inte för att det krävs som behövrighet för min framtida utbildning. I för sig kan jag se något positivt i det också. Nu slipper jag fundera över huruvida det faktiskt var rätt gjort av mig att utöka med ytterligare en kurs, med tanke på hur mycket plugg vi har ändå och dessutom så får jag några sovmornar...
 
 
 Och någon mjukstart blev det inte direkt heller - har redan hunnit ha en muntlig presentation, gjort en självbedömning och dessutom spenderat kvällen här hemma med matteboken - men jag är ganska så glad ändå. Känner mig faktiskt ganska pepp på det här året. 

För allra sista gången

 
Och plötsligt så hade ett helt sommarlov flugit förbi och det blev dags att för sista gången påbörja ett läsår på Bäckäng. Kan inte förstå att jag, lilla jag, imorgon ska börja 3:an. Det är inte riktigt klokt det.

Härmed är du välkommen

 
Omringade av mörker är de tre lågorna som stilla brinner. Det är första gången på en lång tid som levande ljus har tänts och faktiskt så känns det lite som att välkomna hösten. Men det känns helt okej ändå. Jag sörjer visserligen att sommaren känts alldeles för kort, men ser samtidigt fram emot en tid full av tedrickande, läsning, stickade tröjor, raggsockar och just levande ljus. 

För din skull bror

Jag är inte den mest fotbollsintresserade på denna jord. Nej, jag är snarare förmodligen den mest ointresserade. Det är så pass illa så att jag kan komma på mig själv med att titta på själva glaset på tv-rutan istället för på de där som jagar den där bollen.
 
 
Men med tanke på att Jamie så himlans mycket hade sett fram emot sin första match efter sommaruppehållet och så gärna ville att jag skulle komma och titta, så gjorde jag förstås det. Självklart är det skillnad när ens egen lillebror spelar. För även om det inte är roligt att se på fotboll så är det så otroligt roligt att se honom göra det han gillar allra mest, det som gör han så lycklig - även om de ibland som idag förlorar ganska så stort.

Klippt var det här

Idag var det dag att bege sig till frisören. Helt klart var det på tiden, även om frisören sa att det inte alls var så slitet som jag själv trodde att det var. Hur som helst rök nästan en hel decimeter på längden och så blev det sidbena istället för den gamla vanliga mittbenan. Mer spännande än så blev det inte, men skönt är det att vara nyklippt.
 
 
Och nu skulle det hur som helst passa väldigt bra med en bild där man verkligen ser hur jag klippte mig, men så fick det inte bli eftersom jag inte lyckades ta en bild där hela håret kom med och självklart så skulle självutlösaren krångla. Men som sagt, något speciellt att se är det ju inte heller för den delen...

Fynd

 
Åh, vet ni vad? Igår så fyndade jag så enormt mycket fint. Det är självklart alltid roligt, men just nu så var det faktiskt mer passande än vanligt. Jag var nämligen i behov av nya bakformar och ville gärna ha lite nytt uddaporslin till ett litet "projekt" jag precis dragit igång - så här lagom till att skolan ska börja och fritiden försvinna. 

Velar vid valet av vägen

Ligger och funderar lite den så vanligt förekommande, påfrestande, men ändå så onödiga prestationsångesten och allt vad den innebär. Tänker att jag så gärna vill slippa den under det kommande läsåret; jag vill inte likt tidigare vara fast i dess klor och ständigt ha den där stressklumpen i magen av tanken på att alltid prestera och av att dessutom aldrig riktigt känna sig nöjd med sig själv.
 
Det hela är ju egentligen så onödigt. "Man kan ju aldrig göra mer än sitt bästa" - så lätt att säga, men så svårt att förstå innebörden av. Själv tänker jag då att om jag inte presterar på topp så har jag då helt enkelt inte gjort mitt bästa; jag kunde ha pluggat mer eller kunde kanske ha varit mer fokuserad. 
 
Men till vilken nytta stressar man upp sig och lever med ett ständigt självförakt? Till vilken nytta kämpar man för att till exempel få toppbetyg? Tror man att man kommer bli lycklig då? För är det inte det vi alla vill - känna oss lyckliga? Eller räcker det med att känna sig lyckad?
 
På himlen fanns också ångestmoln härom dagen...
 
Hur som helst så vill jag att en ändring sker, frågan är hur. Jag vill och ska verkligen försöka lägga mer tid på annat än studier, sånt som gör mig lycklig. Jag vill lära mig hitta balansen och lära mig att ta hand om mig själv och faktiskt vila emellanåt. Saken är ju också den att det faktiskt dessutom kan leda till att man presterar bättre - även om det inte är själva syftet, utan att man ska må bra. 
 
Men frågan är fortfarande om jag kan. Kommer jag verkligen kunna låta den förändringen som jag så gärna vill ska ske, ske? För sanningen är att om jag ska kunna komma in på läkarutbildningen (vilket är det jag tror det lutar  mot efter gymnasiet) så måste jag i princip få A i alla resterande kurser och eftersom det inte är en omöjlighet så undrar jag om jag verkligen kommer att kunna tänka och leva på ett sätt som gör så att jag slipper den där ångesten. Men är det verkligen så man vill leva?

Tur i kärlek eller tur i spel?

 
Idag har det här hemma konstaterats att Jamie förmodligen aldrig någonsin kommer att hitta den rätte - i alla fall om det är sant att man antingen har tur i kärlek eller tur i spel. Jag däremot har tydligen väldig tur i kärlek. Inte för att det är någonting jag har märkt direkt, men vem vet kanske gör jag det inom en snar framtid. Hade varit väldigt passande med tanke på att det inte direkt är en evighet till studentbalen...

Är detta Sverige?

 

Frukoststund har guld i mun

 
Någon speciellt fin frukost var det länge sedan jag åt. Därfört tyckte jag att det passade ypperligt att göra det idag. Andra gången någonsin var det som jag åt davosgröt (eller overnightoatmeal, som är det engelska mer kända namnet) och jag kunde inte annat än fråga mig sjäv varför i hela friden jag inte äter det oftare.

Från tio till ett

10 första:

Första bästa kompis: Isabella. Har många roliga minnen från tiden då vi var grannar, speciellt från den gången då vi i panik grävde ner hela hennes samling med snäckor i sandlådan eftersom hon hade hört att fiskmåsar annars kommer och äter upp dem.

 

Första bil: Tyvärr, någon bil har jag aldrig ägt. Fast i för sig, vad ska jag med en till när jag inte ens har körkort ännu? 

 

Första kärlek: Rasmus. Vi var bara några år men hade redan planerat att gifta oss och det på en lördag så att man kunde köpa lördagsgodis efteråt.

 

Första husdjur: Faktiskt en papegoja som hette Sally. Fast härmas gjorde hon tyvärr inte, bara telefonen när den ringde. Tro mig, ingen missade någonsin ett samtal pga att man inte hört telefonen.

 

Första semester: Antagligen till Finland med familjen

 

Första jobb: Beror på hur man ser det. Satt mycket barnvakt när jag var liten och tjänade en ganska stor slant på det, och så hjälpte jag till under en kort tid förra sommaren på en fabrik här i byn, men jag väljer nog att se feriepraktiken på BB som mitt första nästan "riktiga" jobb.

 

Första köpta skiva: Fame. Ville va som Jessica Anderson och var förälskad i Magnus Bäcklund. Nu förstår jag inte hur.

 

Första piercing: Räknas hål i öronen som piercing? I såna fall kan jag säga det. 

 

Första konsert: Tror det var en julkonsert med Real Group. Inte direkt mina idoler, men riktigt mysigt och riktigt imponerande hur bra det kan bli med deras bara röster, helt utan ett endaste instrument.

 

Första drömyrket: Sångerska. Åh va jag ville bli det!

 

 
9 senaste:
Senaste alkoholdrycken: Dricker inte, men smakade visserligen på lite Rosévin för inte så länge sedan.
 
Senaste bilfärd: Hem från Kinna med mamma och pappa, efter att ha tagit pass och handlat lite mat.
 
Senaste filmen du såg: "Harry Potter och fenixorden". Jag och Jamie har nämligen lite utav ett långtidsmaraton och ser på Harry Potter mest hela tiden.
 
Senaste ringda telefonsamtal: Till min underbart härliga farmor, för att förklara varför Jamie skulle komma hem till henne och farfar och lämna en ananas.

Senaste bubbelbadet: Åh, i maj på Finlandskryssningen. Så underbart skönt.
 
Senaste spelade cd: En utav Olly Murs första skivor, bara för att den gör mig så glad
 
Senaste skrattet: För tio minuter sedan fick jag och Jamie en enorm skrattaatack. Ni vet en såndär när man skrattar så mycket så att det nästan blir jobbigt, eftersom man bara inte kan sluta skratta.
 
Senaste gången du grät: Igår kväll föll några droppar ner för min kind.
 
Senaste måltiden: Pastabuffé på mysigaste cafét i Borås. Mums!
 
 
8 har du nånsin:
Dejtat en av dina bästa kompisar: Nej. 

Blivit arresterad: Nej.

Blivit kär vid första ögonkastet: Någon enstaka gång har jag trott att jag blev det, men senare insett att så inte var fallet.

Fastnat med blicken i någons urringning? Nej. 
 
Fått ditt hjärta krossat: Inte riktigt, men några rejäla smällar har det allt fått.
 
Sagt att du älskar någon utan att mena det: Vill svara att jag aldrig skulle ljuga om sånt, men det har faktiskt hänt.
 
Haft ett one night stand: Nej.
 
Busringt till någon: Ohja!
 
 
7 saker du har på dig:
Blommig klänning
Kofta
Tights
Klocka
Sjuksköterskeur
 
 
6 saker du gjort idag:
Haft mysfrukost med Jamie.
Träffat två fina vänner på en pratstund med fika
Åkt tåg
Sjungit en spansk låt för full hals, när bara lillebror och jag var hemma
Duschat. 
Deltagit i en undersökning.
 
 
5 favoritsysselsättningar utan rangordning:
Samtala om allt och ingenting med personer man gärna pratar med
Se och fota nya och vackra platser
Drömma. 
Sjunga
Skapa saker, allt ifrån egna smycken och dekorativa framsidor till skrivböcker, till ätbara ting som t.ex. kanelbullar och granola.
 
 
4 val
Svart eller vitt: Vitt
Sommar eller vinter: Sommar
Choklad eller chips: Choklad
Morgon eller kväll: Kväll
 
 
3 personer du kan berätta i princip allt för:
Jamie, Lovisa och Matilda
 
 

2 saker att göra innan du dör:

1. Få barn. 

2. Vara lycklig. 

 

 
1 person som gav dig inspiration till listan:
 
Emelie, vars blogg jag för övrigt tycker att ni borde besöka.

You're everything you were made to be

 
I wanna tell you something, I wanna tell you that you're beautiful, not lost in a sea of souls
/Jason Castro - Enough

Mer än en av Sveriges största segelbåtar

Som redan nämnt i ett tidigare inlägg, så var igår den stora dagen då jag äntligen skulle få besöka underbara Elida igen. Det var det allra sista bryggmötet på deras 50:e sommarturné och oj va många som kom för att lyssna och sedan samtala och fika med den härliga besättningen. Det var betydligt många fler än de som syns på bildenr. Framför oss skulle det nämligen vara ett tomt utrymme för passerande folk, medan det bakom oss var ett hav fullt av glada människor.
 
 
Det gjorde mig så väldans lycklig att vara där. Fin sång och fina ord från inspirerande människor som strålar, gav mig verkligen ett glädjerus att leva på länge.

Lever en stund på framtidsmark

Det är inte klokt hur underbart jag tycker att det är med små pittoreska byar och städer. Samhällen med små kullerstensgränder och en blandning av nya och gamla hus i pastellfärger och med imponerande detaljer. Ställen där man på en bakgård kanske kan finna ett mysigt café som serverar de godaste kanelbullarna, eller en liten loppis där man kan göra fina fynd. Dessutom så är det verkligen ett plus i kanten om de är havsnära. Doften av hav, fiskmåsar flygandes över taken och en hamn full med små segelbåtar, det är verkligen som pricken över i.
 
Jag skulle så himla gärna vilja bo på ett sådant ställe. Jag kan beskåda bilder på pinterest eller instagram med platser fina som i mina drömmar i evigheter, men bättre är det när jag har turen att ta fotografierna själv. När jag som igår har turen att i alla fall besöka små fina samhällen, vandra på deras gator, i deras gränder, på deras bryggor, i deras butiker, i deras parker; och för en stund låtsas att jag bara tar min dagliga promenad i min hemby. Det är verklig inspiration det och blir som en liten boost för själva livet.
 
 
Halden i Norge, där jag med familjen var en stund under gårdagen. Himlans fint. Och nu kan jag också säga att jag har varit i Norge.
 
 
Fjällbacka. Där var jag också igår, en väldig kort stundi för sig, mest för att se hur det är där Camilla Läckbergs böcker utspelar sig. Hade nämligen aldrig tidigare sett mer än den fina utsikten man får från en segelbåt till havs, som  i för sig egentligen är tillräcklig eftersom den är betydligt finare en den man får från land.
 
 
Kungshamn. Här intogs gårdagens lunch och hela jag överrumplades av minnen och känslor till en grad som nästan kändes helt ohanterbar. Har nämligen varit här en endaste gång tidigare, för ett år sedan, och var lyckligare än någonsin.
 
 
Lysekil. Sista stoppet på vår lilla färd som ni kanske förstår egentligen inte var så liten. Här spelade familjen minigolf medan jag tog en vandring runt staden. Här kände jag också igen mig. En gång hade det nämligen varit ett av många stopp med segelbåten Elida (som jag apropå det ska besöka imorgon!!) som jag så många gånger varit på.

En Juli

Hux flux så blev det Augusti. Juli gick väll kanske lite för fort, precis som vanligt alltså. Mycket fint har dock hunnits med ändå. Det syns inte minst när jag kollar tillbaka på vad som skett på instagram denna månaden.
 
 
Månaden började med att farmor av någon anledning blev väldigt sugen på jordgubbstårta. Just därför gick vi till henne för att baka en och fira just ingenting speciellt. Också var det denna månaden som Jamie och jag på riktigt började med våra utflykter, i och med att jobbet avslutades, och dessa utflykter kan som känt innebära allt från cafébesök till konserter med Linnea Henriksson.
 
 
Sen så fick jag helt plötsligt en massa tid för en massa små projekt i köket. Jag gjorde allt ifrån egen granola och egen yoghurt, till en helt egen surdegsgrund att baka surdegsbröd av. Dessutom förundrades jag över att mina örter som jag planterat i tekoppar på min fönsterbräda, hade lyckats växa sig så stora och en annan dag låg Jamie och jag på en bädd av vitmossa i skogen och beskådade molnen som svepte förbi.
 
 
 
 
Fler utflykter blev det sedan, som bland annat bestod av jordgubbsplockning och bad. Min första aktion trillade jag också in på och fyndade en byrå med kvarglömda kryptiska brev.
 
 
I byrån fann jag också fina ord om att leva i nuet och just det - levde i nuet - gjorde jag verkligen i förgår under min och brors heldag i Göteborg.

Så här nära kommer du inte i verkligheten

 
När vi till sist landade i den stora högen av kuddar i min säng för att se på film, rent utav värkte det i våra fötter; överens var vi dock om att det helt klart var värt det. Våra ben hade sagt ifrån många timmar tidigare, efter ständigt promenerande, men det låtsades vi inte om för hem ville vi då inte ännu. 
 
Vad vi hade för oss under gårdagen skulle jag kunna skriva om i evigheter; det var verkligen länge sen jag gjorde så himla mycket på en och samma dag. Vi åkte en massa tåg, åt väldans mumsig bufféfrukost på bland det mysigaste av caféer, vandrade runt i Göteborg, inhandlade lite onödvändigheter och mycket annat in i mellan. Själva huvudgrejen var dock ett besök på Naturhistoriska, vilket både jag och Jamie tyckte var både oerhört roligt och lärorikt. Det var nästan som muséet i "Natt på muséet" (om ni nu har sett den filmen) - fast under dagstid då och tyvärr vaknade inga djur till liv...RSS 2.0