Om ett kommande återbesök

 
I princip hela kvällen har jag suttit med penna och skrivblock i min hand - inte enbart för att öva på skrivstilen jag en gång lärt mig, utan också för att det jag antecknat kommer vara till användning under morgondagen. Imorgon ska nämligen jag och lillebror ännu en gång fara till Göteborg för en heldagsutflykt. Exakt vad som ska göras kan jag dock inte berätta, med tanke på att det är en hemlighet för lillebror och inte kan vi riskera att den avslöjas genom att han läser det här...

Kanske Göteborg en dag

Igår var jag inte bara på en grekisk resturang med familjen och längtade efter mitt andra hem, utan jag var dessutom i stora staden Göteborg med Lovisa min underbara vän. Vi hade planerat att inhandla lite nya plagg, men istället hittade vi mest en massa fina små prylar.
 
 
Under tiden gick vi också runt och drömde oss bort till framtiden. Om allt ifrån resor till studier pratade vi och jag började faktiskt tänka att det vore väldans fint att hitta en liten lägenhet i just Göteborg. När jag har fyllt arton vill säga. Och tagit studenten. Och kanske ska börja plugga. Eller kanske ska jobba. Och har hittat en ledig lägenhet...

Hemma i sinnet av minnet

Vi stannade upp för en stund. Mitt bland obekväma blåa pinnstolar och bord med brinnande oljelampor stod vi, lillebror och jag, och andades in en väldans massa känslor. Dofterna av kolgrillat kött och citron hade smitit ut från köket och ut i rummet som nästan skulle kunna ha varit vårat älskade Boat House och det fick oss så att längta igen - längta hem.
 
 
Men hur mycket vi än önskade så befann vi oss inte där. Vi var inte på vår favoritö i Greklands arkipelag och vi satt inte med våra underbara vänner, en varm kväll och njöt av den lika underbara maten som erbjuds på Boat House. Vi hörde inte heller vågorna skvalpa in mot klipperstensstranden, men musiken var nästan densamma och just i den stunden när vi stod där stilla, så var det nästan som om vi var där på riktigt - även om vi i själva verket var kvar i Sverige och bara hade klivit in i en Grekisk resturang i Borås.

Om dagar


Roliga fullspäckade dagar

 
Den här veckans dagar är verkligen fullspäckade med roliga ting. Jag är iväg på sommaräventyr mest hela dagarna och kommer nästan endast hem för att sova - vilket känns underbart! Just idag har jag och lillebror varit på liseberg och utsatt oss för massa läskigheter, men åh så kul det var! 

Sommarfint

 
En måndag kan allt bli fin, om man har mysig grillkväll med vänner som sedan drar med en på årets första (!) dopp i det blå. Ja, då känns det verkligen somrigt fint.

Om en sur skapelse

För hela sex dagar sedan började hela processen. Jag tog mig an det som jag så länge velat testa, men som aldrig blivit av, eftersom det är just så tidskrävande. När jag i ett kök - som nästan doftade som det gör i de mysigaste bagerierna - skulle ta en första tugga i mitt helt egna surdegsbröd så kände jag mig nästan nervös. Skulle det ens gå att äta? Det är ju så mycket lättare att misslyckas med något sånt här. 
 
 
Men trots en något märklig rödaktig ton på brödet, så smakade det underbart gott. "Igen." - sa lillebror. "Du måste göra det igen!" Det har jag också faktiskt tänkt, för det finns saker att testa som möjligtvis kan göra det ännu bättre. Därför står min lilla surdeg (som ska matas varje vecka) i kylen, redo för att experimentera när som helst.

Jag har gått på lina hela mitt liv

Det är märkligt hur varje liten strof kan sätta ord på mina känslor och få både ett enormt tanketrassel och fallande tårar att kännas mer hanterbara..
 
 
Åren går och man lär sig leva, med de kort som delats ut. Vågar jag säga att jag tror på ödet och att allt får en mening tillslut?

Egen granola

Här kommer nu receptet på den där mumsiga granolan som gjordes här hemma för några få dagar sedan. Jag säger bara testa testa testa, för det är bland det godaste man kan äta på morgonkvisten.
 
 
Du behöver:
1 dl naturella nötter t ex hasselnötter, sötmandel, cashew- och paranötter • 2 dl havregryn • 2 dl boveteflingor •  1 dl riven kokos • 1 dl konc äppeljuice • 1 msk honung • 1 msk malen kanel • 1/2 dl torkade tranbär • 1/2 dl russin gärna hälften gula • 1/2 dl naturella pumpakärnor • 1/2 dl linfrön
 
Så här gör du:
Hacka nötterna grovt och blanda sedan havregryn, boveteflingor, kokos och nötter i en bunke. Rör ihop äppeljuice, honung och kanel i en skål och ringla därefter över havregrynsblandningen och blanda väl. Fördela detta på en bakpappersklädd plåt och tillaga mitt i en 175 grader varm ugn i 15–20 minuter. Ta ut plåten och rör om efter halva tiden. Låt svalna och rör sen ner tranbär, russin, pumpakärnor och linfrön. Förvara sen din goda granola i en burk med tättslutande lock så att den håller så länge som möjligt.

A brother is a friend given by Nature

Jag har tänkt på hur himlans lycklig och tacksam jag är över att ha min lillebror. Vi är verkligen oerhört nära och det kanske märks, så mycket som han nämns - inte minst här på bloggen. Jag är verkligen så glad över det. Så glad över att vi är två under samma tak som känner varandra utan och innan och kan prata om allting. Till viss begränsning förstås; en elvaårig kanske inte riktigt alltid förstår sig på en sjuttonårings tanketrassel.
 
 
Hur som helst så är jag så glad över att kunna hitta på en massa saker med denna lilla filuren nu när det är sommar. Jag sörjer nämligen lite granna att jag har allt för lite tid för honom när skolan är igång. Men nu gör vi allt från att dricka te och spela schack till att åka till skogen för att plocka smultron (då vi istället lade oss på en bädd av vitmossa, tittade på molnen mellan grantopparna och pratade om livet - eftersom smultron var svårfunnet). Det är helt klart bland det bästa med sommaren!
 
Och med allt detta i åtanke så vill jag bara avsluta med att säga en sak: Håll hårt i era syskon!
 

Här gör vi yoghurten själva

Jag bara måste berätta för er om resultatet av nattens lilla yoghurtproduktion som jag nämnde igår kväll. Jag hade läst om hur det lätt kunde gå snett och bildas illaluktande mögelsvampar i yoghurten, men till min stora glädje så hade det inte skett. I kastrullen låg faktiskt något som både såg ut och smakade som yoghurt. Visserligen var den något lös i konsistensen, men man kan ju inte förvänta sig ett perfekt resultat första gången. 
 
 
Så pass gott var det i alla fall, så att lillebror snällt bad mig om att göra ännu en sats till morgondagens frukost och självklart gjorde jag det. Jag ville ju faktiskt också ha det! Så vi får se vart det här leder. Att smaksätta yoghurt är ju ingen baggis när man väl lyckats tillverka själva yoghurten, så vem vet, kanske bojkottar vi från och med idag köpeyoghurt helt.

Man kan själv!

Alltid har jag gillat att göra saker själv. Många saker och ting som man vanligtvis köper i butiken, allt från ätbara godsaker till datorfodral, försöker jag mest hela tiden göra själv. Likt en treåring i trotsåldern "kan jag själv".
 
Just nu är det dock väldigt mycket matlagning som gäller för min del. Jag lockas av tanken att göra saker och ting från grunden, men inte enbart för att bevisa för mig själv att jag kan, utan för att det dessutom är  godare, roligare, nyttigare, billigare och mer miljövänligt - en himlans massa fördelar alltså! Det enda  som jag ser som en anledning till att inte göra saker och ting från grunden är väll då den bekvämlighet som det ändå är att bara vandra in i affären, roffa åt sig det man vill ha och gå och betala. Och brist på tid som sagt. När man har ett fullspäckat schema så kan man helt enkelt inte lägga sin tid på dessa sysslor, när det går att göra så mycket snabbare.
 
 
Men nu har jag som sagt sommarlov och en väldans massa tid att lägga på precis vad jag känner för. Just av den anledningen gjorde jag imorse helt egen granola till frukost. För er som inte vet vad det är så är det en sorts knaprig musli kan man säga, ofta med både torkad frukt och nötter i. 
 
Resultatet blev himmelskt (recept kommer inom kort, jag lovar!) och imorn ska den ännu en gång avnjutas till frukost, men då förhoppningsvis med en hemmagjord yoghurt. För i ugnen står nämligen en kastrull med en bakteriekultur som förhoppningsvis trivs väldigt bra och växer under natten och som på så sätt imorgon bitti förhoppningsvis har förvandlat kastrullens innehåll till yoghurt. Känns lite spännande faktiskt. Tänk att göra sin egen yoghurt!

Hur lever man i nuet?

Det finns en sak som jag så innerligt gärna vill lära mig, men som verkar vara svårare än det mesta man kan tänkas vilja lära sig. Vanligtvis är jag ju relativt lättlärd, men jag kan lära mig sak efter sak, färdighet efter färdighet och banka in en väldans massa kunskap i mitt lilla huvud; dock verkar jag aldrig begripa hur i hela friden jag ska lyckas lära mig detta.
 
Det jag syftar på är det faktum att jag så himlans gärna vill lära mig att leva i nuet. Så ofta pratas det om det; det sägs att det på alla sätt är mest gynnsamt och att man då är som mest lycklig. Det nämns dock aldrig hur i hela friden det ska ske.
 
 
Så ofta tänker jag att jag verkligen verkligen vill leva, just i det ögonblick som infaller just i detta nu. Trots det så finner jag mig själv grubblandes över gamla sår, eller längtandes efter framtiden. Ja, främst är nog problemet att jag allt för ofta tänker att livet börjar då, då när det har skett. Dock byts "detet" ständigt ut, eller görs sällskap av  ännu fler "det" och på så sätt blir nuet en enda transportsträcka.
 
Så vill jag inte ha det, så vill jag inte leva. Just därför är jag väldigt mån om att lära mig denna färdighet. Så om någon där ute sitter på någon vetskap om hur man ska bete sig för att uppnå detta, så får denne gärna dela med sig av sin kunskap. Gärna skriva en manual som är lätt att följa, om hur man ska gå till väga. Om livet nu inte vore så väldans komplicerat vill säga...

Ett avslut med hallonmums

Lite smått sorgligt var det nästan, igår då jag jobbade min sista dag på BB-avdelningen på Borås lasarett. Så fullkomligt underbart har det varit och jag är så tacksam över att jag fått möjligheten att som jobba där som ferieungdom. I förväg kunde jag inte veta vad det var jag skulle få göra. Vad fanns det egentligen där som just jag kunde göra, jag som inte har någon sådan utbildning alls?. Antog att jag mest skulle få städa och fixa med mat och liknande.
 
Till viss del fick jag visserligen städa och fixa, men åh va mycket annat jag har fått vara med om också! Till stor del har jag fått möjligheten att "gå brevid" och mest titta på för att lära - det är jag oerhört tacksam över. All ny kunskap som jag nu besitter kommer helt klart att vara till nytta i framtiden.
 
Att jag ville tacka för fyra bra veckor, var en självklarhet. Därför bakade jag och bjöd på mina hallonmums. De blev faktiskt bättre än någonsin om jag ska säga det själv och betydligt finare än de på bilden här ovan med receptet, som är en gammal bild som jag rotade upp långt bak i arkivet. Receptet har jag faktiskt experimenterat fram själv och är väll kanske just därför lite extra stolt över dem och bjuder gärna på just dem. 

Jag är lyckligare nu

 
När jag som idag ser talangfulla och kända människor, som verkligen både berör mig och får min tankeverksamhet att dra igång, så finns det en sak jag ofta funderar kring: Vad snurrar runt i stjärnans huvud just i den stunden? Vad tänker hon i de ögonblick då hon verkligen får ögonkontakt med någon som helt facinerat begrundar henne och hennes scenkonst?  
 
Ja, detta funderar jag ofta kring. Det blir ju nämligen så påtagligt, att en som hon är precis som alla oss andra. En helt vanlig människa.

Vi unnar oss lite

 
Idag blev det allt lite vardagslyx. I stan mötte jag nämligen mamma och lillebror och vi både shoppade och åt gott på Bakgårdens café. Det var riktigt mysigt. Vad jag köpte lovar jag visa inom en snar framtid, för några riktiga kap gjorde jag verkligen.

Blommigt fynd

 
Bara för att jag så totalt älskar mitt nyfyndade påslakanset, så vill jag visa det för er. Jag fann det på hemtex, där det var på rea och därför kostade ynka 149 kronor. Just därför kunde jag inte låta bli att införskaffa det, vilket jag är väldans glad över nu, eftersom det nu känns så himlans fint att krypa till sängs om kvällarna.

Sunny, yesterday my life was filled with rain

En fin helg blev det allt. Speciellt fin var gårdagen då min älskade vän Lovisas artonde födelsedag firades. Riktigt mysigt var det allt. Mitt upp i allt kan dock inte lite avundsjuka låta bli att dyka upp i mig. Här går alla runt och fyller vuxen medan jag måste stå ut ett år till som minderårig. Jag kan inte låta bli att avundas "alla andra" för det.
 
Hur som helst så lär väl tiden gå fortare än vinden. Plötsligt står jag väll där och önskar att jag hade haft ett år till på mig; ett år till, till förberedelser inför allt som ska ske. 
 
 
Min söndag spenderade jag dock inte med någon artonåring, nej istället någon betydligt yngre - min lilla lillebror (som visserligen inte är så liten längre, men som för mig för alltid förblir det). Med en mumsig vegetarisk paj i magen begav vi oss bland annat iväg på två cyklar till en sjö. Där badade lillebror och jag pratade med andra som liksom jag tyckte att det var helt obegripligt hur någon frivilligt kunde gå ner i det iskalla vattnet.

Så firar vi ingenting

 
Av ingen speciell anledning alls ringde farmor och frågade ifall jag möjligtvis hade lust att baka en jordgubbstårta. Hon råkade bara helt enkelt bli väldigt sugen på det och eftersom jag inte tyckte att det var någon dålig idé alls, så tog jag med lillebror hem till farmor och farfar för att uppfylla farmors lilla önskan.

Så blev min sommar

Lite smått intressant är den allt, tanken på hur olika vi alla spenderar våran sommar. Själv trodde jag inte att jag skulle tillbringa den första delen av mina sommardagar iförd vita sjukhuskläder; inte trodde jag att en helt vanlig sommarlovstorsdag bland annat skulle bestå av att jag tar ett litet blodprov, matar en nyfödd bebis med glukos och sedan får vara med på ett ultraljud av en annan liten människas lilla hjärta. Inte trodde jag att min sommar skulle se ut så, men åh va glad jag är över det!
 
Ungefär så här ser jag alltså ut mest hela dagarna
 
Och jag hoppas verkligen så innerligt att ni alla har en bra sommar. Om ni har tid och lust får ni gärna säga några ord om vad ni har för er. Jobbar ni? Reser ni? Eller gör ni någonting helt annat? Oavsett är det väldigt roligt att höra också hur ni spenderar era dagar.

Sverige ser inte längre ut som du tror

 

Fullkomligt hälsosam överdos av blommigt

 
Igår överraskade min söta lillebror mig med en födelsedagspresent lite sådär i efterskott. Tänk att han kunde ha så bra minne att han kom ihåg att jag någon gång i vintras kollade på en väldans massa fint blommigt porslin och så önskade att jag kunde få varenda en. Tack vare Jamie kan jag nu vara en lycklig ägare av några delar av porslinet jag kollade på den dagen från fina Green Gate. Åh va glad jag är över det! Tack så mycket älskade bror!

En Juni

Det är nästan läskigt att tiden kan gå så fort som den gör. Det är nästan läskigt att årets juni redan är förbi. Hur som helst så kommer här lite från mitt juni, så som den såg ut för mig genom instagram där jag för övrigt heter cissipar ifall någon undrar och inte sett länken till höger.
 
 
Med en fin fiolkonsert som min lillebror medverkade i började min månad. Att se alla små talanger gjorde mig nästan lika glad som jag några dagar senare skulle bli av att inse att det var dags för sommarlov. Eftersom skolavslutning är lika med "mingla i mark" för mig och mina vänner, så begav vi oss dit även i år. Själva tillställningen var väll visserligen inte lika mycket som tidigare år att hurra över, men vad gör det när man är med de man gillar?
 
 
Bland det bästa med sommarlov är nog dock tiden. Det finns helt plötsligt igen tid till att göra en frukost som ser ut som en glass, eller lära sig att göra margareta-flätor. Dessutom så fyllde jag år. Dagen i sig kändes visserligen inge vidare speciell, men en mysig fikastund med lillebror, farmor och farfar fick jag i alla fall på min dag.
 
 
Ja och tro det eller ej, den här månaden har ändå känts ganska så somrig, bland annat tack vare små somriga bestyr som att dricka lemonad ur årets sommar-muminmugg som jag fick i födelsedagspresent och plocka blommor samtidigt som man lyssnar på sommarprat.



RSS 2.0