Norrlandsresan - Dag 1

Vi har precis lämnat Sundsvall C och utanför är det mörkt nu. Vi ligger i en vagn likt de i tåget till Hogwarts, men sätena har vi nu ”byggt om” till sängar. Det finns sex sängar här inne, men vi är bara fyra: Alice, jag, en som hoppade på i Gävle och en som nyligen hoppade på i Sundsvall (och vi kommer inte bli fler sa konduktören). Känns tur. Skulle ha blivit otroligt trångt om det hade kommit någon mer.

 

Allt har flutit på bra hittills. Mamma skjutsade mig till Borås, där tog jag ett tåg till Herrljunga och därifrån ett till Örebro. Och där, där väntade Alice. Vi hade sisådär två timmar att fördriva innan nästa tåg gick, men vi hade verkligen inget att göra. Vi gick hem till henne en sväng och hämtade hennes packning, men utöver det gick vi mest runt och var rastlösa (och hade resfeber).

 
 

Fjorton fyrtiosex gick tåget som vi bara skulle sitta 15 min på. Tur var väl det, för det fanns ingen stans att ställa väskorna så vi fick ställa dem vid våra fötter - vilket knappt ens var möjligt. Vi var dock inte ensamma med stor packning. Enormt många verkade ha packat för vandringar betydligt längre än våran (ta bara han med väska på 130l - hur i hela friden kunde han släpa runt på den??)

 

I Arboga bytte vi till ett tåg mot Stockholm. Vi förstod inte om folk hade reserverat platser så vi bara satte oss i en nästan tom vagn (låt mig påpeka att det fanns vagnar som var nästan fulla) och eftersom ingen sa till oss antog vi att vi fick det. 

 

I Stockholm bytte vi, de flesta vandrarna och många andra till nattåget till bl.a. Kiruna. Vi passade på att köpa en falafelsallad innan och sen letade vi rätt på vår vagn och våra platser. Där var vi som sagt själva ett tag och hann göra oss hemmastadda.

 

 

Så här är vi nu. Vi har hunnit äta, spela kort, titta ut, konstatera att täckning är något vi kan glömma och prata om halvfilosofiska saker som hur märkligt det egentligen är att man enbart är statist i så många andras liv.

 

Men nu börjar det bli tröttigt, så nu ska tänder borstas och vi krypa ner under varsin filt och vila våra huvuden mot stenhårda kuddar. Men det blir nog bra ändå. Har en känsla av att jag kommer sova jättegott.


Hemkommen från något magiskt

Tänka sig. Tänka sig att det skulle bli så magiskt ändå. Vet inte vad jag mer ska säga för att beskriva den. Norrlandsresan. Som så många gånger saknas ord och dessutom tror jag inte att jag själv ens riktigt förstått att jag faktiskt varit med om allt jag varit med om de senaste dagarna och sett allt vackert jag sett. Kan inte förstå hur vi kan vara unnade att ha en så otroligt vacker natur.
 
 
Hur som helst så är jag hemma nu och försöker smälta det hela. Har skrivit resedagbok som planerat, så jag ska dela med mig av den till er, och dessutom väntar bilder! Inte några bilder som på riktigt speglar det vi sett förstås, men det den lilla digitalkameran fångade kan nog i alla fall ge er en liten ledtråd om hur det såg ut där vi traskade runt. 

Norrland nästa

Klockan nollåtta femton beger jag mig imorgon. Mamma skjutsar mig och min 15kg-tunga ryggsäck till Borås, där jag ska ta ett tåg till Herrljunga och sedan ett till Örebro. Där väntar min vän Alice som sedan hoppar på ett tåg med mig till Arboga och därifrån ett till Stockholm, för att till sist gå på tåget vi ska sova på. Tåget till Kiruna.
 
Det är nästan så att jag får svindel. Kan inte förstå att jag som bara varit så långt upp som i Uppsala, äntligen ska bege mig norrut. Upp innanför polcirkeln för att få se natur jag aldrig tidigare sett. Åh, förväntansfull är det minsta jag kan säga att jag är!
 
Abisko Lapporten av Tero Laakso (CC BY-SA)
 
Vi har köpt ett varsitt "Arctic Circle Pass" som ger oss möjligheten att hoppa på och av som vi vill på en tågsträcka mellan Kiruna och norska Narvik under tre dagar. Så vi ska åka fram och tillbaka, hit och dit, vandra i fin natur, och leva ett härligt utomhusliv. Vi kommer visserligen med all sannolikhet också få massa myggbett, bli blöta, frysa, få skoskav och ont i ryggar och ben - men det är inräknat. Vågskålen med alla saker jag ser fram emot väger ändå så mycket tyngre. 
 
Min plan är att skriva dagbok, så kanske att jag delar med mig av delar av den när jag kommit hem (vilket jag har på onsdag). Oavsett lär jag ha massvis med saker att dela med mig av, så förvänta er ett flertal Norrlands-inlägg framöver. 

Äventyret väntar

 
Det börjar bli spänt nu. Det är inte långt kvar. På torsdag beger jag och Alice oss iväg norrut på ett riktigt äventyr! Kan inte förstå det. Jag har börjat packa men än finns det mycket att fixa, införskaffa och göra mig redo för. Men spännande är det på ett bra sätt. Ett pirr i magen sätt. Och det känns så härligt!

Där himlarna öppnade sig

Det faktum att vi en gång per år, när vi är på vår lilla Stockholmstrip, tar en dag till att hälsa på våra vänner Monica och Jeanette i Spersboda, är verkligen något jag älskar. Det är så fint att åka ut på landet till en stuga mysigare än många andra och helt enkelt bara vara. Det är så härligt att inte ha något direkt planerat, mer än att träffas förstås, för bra blir det ju oavsett.

 

 

Igår var vi där och inga planer förvandlades bland annat till god mat, fotbollskrocket, kantarellplockning och Trivial Pursuit. För första gången var vi dock tvungna att umgås inomhus en stund, eftersom himlarna plötsligt fick för sig att öppnas. Men det gick ju bra det med, även om det inte kändes lika somrigt kanske. 


För allt förändras och saker tar slut

Det blev en till natt sovandes på golvet i mitt lilla studentrum, denna gången dock med lillebror vid min sida. Vi hade det bra, trots att vi mest städade och att jag var fylld av känslor av alla de slag.
 
Det var så konstigt att se rummet alldeles tomt. Det finns inget kvar längre. Inget av allt det som varit mitt hem under ett års tid. Konstigt hur allt förändras. Konstigt hur saker och ting tar slut. 
 
Inte direkt en ny bild, men ändå en som visar utsikten från rummet jag bott i det senaste året
 
Vi skrubbade och donade i timmar och blev riktigt nöjda med städningen. Trots det blev det inte helt godkänt på besiktningen. Tydligen fanns lite kalkavlagringar kvar på väggen i duschen (man kunde ana det om man kände med handen mot väggen) och eftersom vi var tvugna att åka så var det inget vi hann åtgärda. Därför måste de anlita en städfirma som ska skubba väggen ännu mer (låt mig tillägga att jag redan ägnat sisådär fyra timmar med skrubb-borste och kalklösande medel). En städfirma som jag måste betala för.
 
Men strunt samma, det får gå bra. Nu är i alla fall allt inpackat i bilen och nycklarna inlämnade. Det känns sorgligt, men ändå ganska bra förstås. För nu väntar så mycket nytt spännande. 

Beskedregn

Den här veckan har jag gått runt och varit nervös. Det var ju inte bara besked om boendet jag väntade på, utan också från skolan. Ett besked som likt för många andra trillade in i min mail-inkorg igår. 
 
Lättnaden var stor när jag såg de gröna bokstäverna: "ANTAGEN". Cecilia Par, J A G, är antagen till psykologprogrammet i Göteborg. Vem kunde för ett år eller så tro det? Vem kunde tro att jag ens skulle ansöka om en plats?
 
 
Sanningen är att jag är så glad. Så otroligt mycket gladare än när jag kom in på läkarprogrammet faktiskt! Förstå mig rätt, förstås blev jag glad över att komma in även på läkarprogrammet men egentligen var det mest för att det innebar att jag skulle flytta och påbörja ett nytt kapitel i livet. På sätt och vis är jag glad över liknande saker nu - dvs allt vad detta nu kommer innebära - men mest är jag glad över att faktiskt få börja läsa till psykolog.
 
Jag måste säga att jag verkligen ser fram emot att börja plugga "ordentligt" nu. Men först, först ska jag njuta av ett härligt sommarlov.

Tänk att det löser sig ändå

 
Det här är för tillfället en mycket glad filur. Hon har nämligen precis skrivit på ett kontrakt för en lägenhet i Göteborg. Visserligen en mycket liten sådan och bara med kokskåp, men det ska säkert kunna bli något mysigt av det.

Sommarlistan

Vi är visserligen mitt i sommaren nu, men eftersom det trots det inte känts som sommar har detta inlägg bara fått ligga och vänta i arkivet. Hade nämligen hittat denna sommarlista som jag gillade, men hade verkligen ingen lust att fylla i den själv. Förrän nu då. Nu när värmen äntligen är här! Därför kommer här min sommarlista!

 

Mina planer för sommaren: Ha ett riktigt sommarlov. Jag ska varken jobba eller plugga, bara ta det lugnt och göra precis det jag känner för att göra. Har egentligen inte så mycket planerat ännu. En Stockholmstripp som visserligen ska innehålla mycket och en Norrlands-tågluff, det är det enda "stora" jag vet att sommaren ska innehålla, men ser också fram emot en massa spontanutflyker och massa fina stunder. Och ja, det förstås, jag hoppas på att finna någonstans att bo också.

 

Bästa sommarstället: Kanske ospecifikt svar, men jag måste säga "på landet". För att specificera lite mer kan jag också säga nära en fin sjö.

 

Favoritsommarblomman: Prästkragen. Fin i all sin enkelhet och somrig som bara den.

 

 Daisy (Explore 2014-07-06) by Susanne Nilsson (CC BY-SA)
 

Här badar jag helst: I en fin sjö - så länge det är någorlunda varmt. Men gillar faktiskt också basänger - om de är bra rengjorda och inte är fulla med folk. 

 

Hur länge ska du vara ledig? Hmm.. har inte räknat på det faktiskt. Var näst intill ledig redan vecka 23 när vi var i Grekland (hade bara en liten uppgift kvar), så räknar man från det fram till och med skolstart så blir det lite mer än 13 veckor. Men oj, så länge har jag nog aldrig varit ledig.

 

Vad ser du mest fram emot? Resan som jag och min vän Alice ska göra upp till (och i) Norrland. Vi ska tågluffa norr om polcirkeln, vandra lite smått och bo i tält. Ska bli riktigt roligt! 

 

Vad kommer du köpa inför semestern? Massvis med "friluftsgrejer"! Behövs för Norrlandsresan. Underställ, ryggsäck, stormkök och massvis annat jag ännu inte kommit på.

 

Det här lyssnar jag på i sommar: Blir väldigt mycket Sommarpratarna i P1. Känner dock att jag än så länge varit ganska dålig på att lyssna, så avsnitten kommer antagligen räcka långt in i höst.

 

Favoritsommardoft: Nyklippt gräs. Så underbart.

 

 

Hur kommer du att göra dig illa? Mina fötter kommer kläs med smärtande skoskav. En hel del har redan dykt upp och fler lär de med all sannolikhet bli.

 

Vad oroar du dig för? "Oroa" är lite fel ord. Jag oroar mig inte direkt för så jättemycket för tillfället, men jag tänker kring hur det ska lösa sig med boende inför hösten och hur det kommer bli med skolan. Jag vet att det kommer bli bra, men frågan är på vilket sätt och när.

 

Hur kommer du minnas din semester sen i september? Tror jag kommer minnas den som ganska lugn, lagom händelserik och väldigt rolig. 


Min nya vän

Inte minst efter ett flertal "panikattacker" orsakade av stora mängder bilder som spårlöst försvann (men som tur var sedan hittades), kände jag att jag inte längre kunde lita på min kära dator. Och när "tur" var att lyckas öppna ett program efter endast en tvångsavslutning, samt när det tog sisådär sjuttioelva år att skriva ett blogginlägg, då kändes det som om det kanske var dags att göra något åt saken. Så det gjorde jag.
 
 
Därför sitter jag nu här med en Macbook Air som tydligen är min. Är ganska många tusenlappar fattigare, men det spelar faktiskt ingen roll, för jag är så otroligt nöjd! Förutom att den är så oerhört fin och bra på alla sätt och vis (och tunn!!!) så är den ju inte minst så otroligt snabb! Självklart bör det vara en självklarhet för en ny dator, men det är ändå så att det känns som om min förra dator aldrig har varit så här snabb!
 
Hade egentligen tänk vänta med ett inköp, men är så glad över att jag inte gjorde det. Nu har jag gott om tid att upptäcka allt nytt, och ja, gå igenom och föra över det jag vill ha kvar från den förra datorn. RSS 2.0