Det är ett val: att förneka eller erkänna sanningen

Jag förstod att det antagligen var bra. Inte minst för miljön. Men jag, jag skulle aldrig ”klara av” att bli vegetarian - än mindre vegan.

 

Men så kom en tid då jag började fundera. Jag läste bl.a. boken ”Äta djur” av Jonathan Safran Foer, såg dokumentärer och fick på andra sätt mer information om hur saker och ting faktiskt ligger till. För första gången öppnade jag ögonen ordentligt och insåg inte enbart hur bra det är att välja vego, utan också hur enormt dåligt det är att äta kött. 

 

Så sakta men säkert blev jag (lakto-ovo) vegetarian. Jag skrev med stolthet ett inlägg här på bloggen om det och kände att jag tagit ett oerhört bra beslut. Ett bra beslut för djuren, miljön och inte minst för mig själv. Men det visade sig att det ändå fanns en klump i magen när jag åt och när jag handlade. Även om beslutet var ett beslut i rätt riktning så kände jag inte alls att jag levde moraliskt. Det visade sig att jag hade hamnat i den så kallade ”lakto-ovo-fällan” och försökte få mig själv att tro att det jag gjorde var något oerhört bra, men sanningen var att jag fortfarande bidrog till en massa lidande.

 

Men för varje dag som gick så blev jag sämre och sämre på att blunda. Jag insåg att mjölken i mitt glas egentligen inte var till mig, utan till kossornas kalvar, och att kossorna tvångsinsemineras, samt har avlats fram för att vi ska få så mycket mjölk som möjligt. Korna lever inte i någon bregott-reklam - även om man vill tro det. Ca 90% av sina liv tvingas de leva inomhus, många uppbundna så att de inte kan vända sig eller klia sig, medan kalvar och tjurar ofta står inne året om. 

 

Och ägg. Det är inte direkt bättre. Hönor som lever i burar med 15 andra där de har mindre än ett A4-papper var, eller frigående som lever i grupper av tusentals hönor. De går runt i sin egen avföring, blir sjuka, angriper varandra, och efter korta men extremt produktiva liv utsätts de som ännu inte dött för en utdragen död. Men ekologiska som är frigående utomhus, det är väl bra? Tja.. lite mindre dåligt kanske. De är 6 hönor per kvadratmeter istället för nio, och det ska finnas en möjlighet för dem att gå ut på en ”rastplats”. Men då denna möjligheten i många fall bara är en liten liten utgång, så har troligen minst hälften av alla hönor aldrig hittat ut. 

 

Mjölk- och äggindustrin är ju dessutom integrerad med köttindustrin, så om man äter mejeriprodukter och ägg så bidrar man också otroligt mycket till köttindustrin. Man bidrar till all den misshandel som utövas bakom stängda dörrar, där djur utnyttjas för vår njutning, och man bidrar till att så otroligt många liv släcks. Vad har vi för rätt att göra det? Vad har vi för rätt att utnyttja så enormt många individer?

 

Detta är en liten del av den obehagliga sanningen om hur verkligheten ser ut och i och med det har vi alla ett val att göra. Antingen väljer man att blunda för detta och fortsätter leva i enlighet med dagens normer, eller så väljer man att se och inse, och då jag personligen har väldigt svårt för det förstnämnda så anser jag att jag inte har något annat alternativ än att bli vegan. 

 

Att vara vegan är dock inte alls så svårt som man tror. Utöver allt som man oftast vet är vegetabiliskt kan man dricka och äta mjölk, ost, yoghurt, grädde, smör, majonnäs, korv ”kött”-bullar, ”kött”-färs, glass, och massvis med andra saker, men som är gjorda på t.ex. soja eller havre istället. Det är superlätt (och supergott!), men trots det är det någonting att vara oerhört stolt över!


Kommentarer
SanityAssasin

Trodde heller aldrig att jag skulle kunna vara vegan för det verkade så himla komplicerat och en "kunde ju inte äta något". Vegan sedan 8 år, det är sjukt enkelt och jag äter mer varierat än någonsin. :)

Svar: Det är märkligt egentligen hur skev bild man har kunnat ha (och majoriteten fortfarande har). Vi får helt enkelt visa att det inte stämmer!
Cecilia Par

2015-03-29 @ 17:13:47
Lennart

bra av dig och bra text!
Jag bestämde mig för att äta helt växtbaserat i Augusti förra året efter 1,5 år som lakto ovo med lite inslag av någon stackars fisk.
Det känns klart bättre som vegan, mår bättre fysiskt också

Svar: Tack så mycket! Håller verkligen med dig, känns så mycket bättre på alla sätt och vis!
Cecilia Par

2015-03-29 @ 21:33:07
Jonna

Underbart inlägg! Började också som lakto-ovo vegetarian, men kände att jag bara hittade ursäkter till att fortsätta äta ägg och mjölkprodukter, men som du skriver så gick det inte att blundas längre. Att bli vegan är det bästa jag gjort i mitt liv, det har gett mig så mycket!

Svar: Tack du! Håller med dig helt, att bestämma sig för att bli vegan är ett verkligen ett superbra beslut!
Cecilia Par

2015-03-30 @ 10:47:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback