Kostundersökning på gott och ont

Som jag tidigare nämnt så läser jag parallellt med allt annat för tillfället en distanskurs i näringslära. Den är oerhört bra. Bra föreläsningar, bra kurslitteratur och bra upplägg. Egentligen är det en sådan kurs som alla borde läsa. Folk borde få de riktiga grunderna i näringslära istället för att till så hög grad som idag låta sin kost påverkas av media.
 
Men hur som helst så har vi en uppgift för tillfället som är oerhört påfrestande (även om det antagligen är på olika sätt för olika personer). Kort sagt så är det en kostundersökning, men en oerhört omfattande sådan. Vi har fått ett program från skolan, i vilket vi ska registrera allt vi äter och dricker (här handlar det alltså om att vara exakt - ta med varje lite ingrediens och väga allt) men även vår aktivitet. Med "aktivitet" menas dock inte enbart träning och liknande - vilket jag trodde först - utan när det gäller detta ska vi anteckna ALLT vi gör under dagarna. Ringer min lillebror så ska jag sedan anteckna i hur många minuter vi pratade och huruvida jag stod eller satt när vi pratade och precis likadant ska jag göra med allt annat jag gör under dagen.
 
 
Visserligen kan man själv välja hur noggrann man vill vara, men bäst är det om man är så exakt man bara kan. Jag kan förstå det. Resultatet ska ju användas och analyseras i kursen, och även till viss del vara grund för forskning. Men det är oerhört påfrestande. Inte minst så tar det ju oerhörd tid och tar upp så enormt stor del av ens fokus under dagen. Vi ska visserligen "bara" göra det under tre dagar, men det kan kännas som oerhört lång tid ibland.
 
Dessutom finns det förstås en stor risk att påverkas psykiskt. Jag är väl antagligen bland dem som påverkas mest i och med att jag redan har en ätstörning i bagaget, men dessutom finns det en enormt stor mängd personer som ligger i riskzonen för matproblematik. Tre dagar med en så extrem kontroll som detta, kan lätt få bägaren att rinna över, och kanske till och med göra så att man då eller senare fastnar i ätstörningsträsket.
 
Men som sagt, samtidigt förstår jag att vi gör det här och jag håller med om att resultatet ska bli oerhört intressant! Men när det finns ordentliga undersökningar som t.ex. Livsmedelsverkets "Riksmaten", så hade man kanske i detta fall kunnat nöja sig med en ingående enkät...

Kommentarer

Låter som ett väldigt krävande arbete ni gör! Hoppas att resultaten är till stor nytta i forskningen i alla fall. Ha en fortsatt trevlig kväll! :)

2015-03-17 @ 23:25:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback