Gick mina förhoppningar inför 2016 i uppfyllelse?

 

Så här när jag blickar tillbaka på inlägget jag skrev med mina förhoppningar inför året, är det lite komiskt att läsa att jag inte kunde komma på någonting speciellt alls som skulle hända. Om jag då bara visste vilket år det skulle bli! För jag överdriver inte när jag säger att det här har varit ett av mina mest händelserika år och också det år som fått mig att känna och förändras mer än jag någonsin gjort. Därför är det extra kul att återkoppla till mina förhoppningar och se hur det faktiskt blev med allt. 

 

 

Inför 2016 hoppades jag på:

 

• att få känna lite kärlek. I år har jag absolut fått känna kärlek. Mycket dessutom. Jag har dejtat. Jag har blivit kär. Jag har varit alldeles flummig. Jag har trott att det skulle bli något mer. Jag har blivit kär på nytt. Jag har fått känslan av att ha hittat ”den rätte”. Jag har blivit förkrossad. Och där någonstans är jag nu. Kärlek har på olika sätt varit ett genomgående tema i år, men tyvärr har det inte lett fram till vad jag också hoppades på - nämligen ett förhållande.

 

• att jag får bygga på relationer. Denna punkt har jag absolut uppfyllt i år! Det är helt galet hur många människor som varit en del av mitt liv i år och hur många som jag faktiskt kommit så himla mycket närmre. Är så himla himla tacksam över det! 

 

ett bra skolliv. Utöver en period i våras som var väldigt svår, främst på grund av att jag psykiskt inte mådde så bra, har skollivet verkligen varit bra. Känslan av att inte riktigt förstå att jag faktiskt ”får” plugga psykologi sitter fortfarande i och skolan är bla tack vare det väldigt rolig. Jag har dessutom blivit betydligt bättre på att ha rimliga krav på mig själv. Överpluggar inte lika mycket, och är generellt sett inte lika orolig över hur det ska gå på tentor och liknande - vilket förstås är väldigt skönt.

 

att resa till ett land jag inte varit i. Här har vi en punkt som gått betydligt sämre. Har faktiskt inte lämnat Sverige i år. Men är inte särskilt besviken över det. Har åkt runt desto mer i vårt avlånga land. 

 

 

• att utvecklas i mitt skrivande, fotograferande och sjungande. I skrivandet har jag verkligen utvecklats i år! Skrivarkursen i somras bidrog mycket till det, inte minst genom att den fick mig att utforska betydligt fler former av poesi. När det kommer till fotograferandet och sjungandet har det dock inte hänt så mycket. Kan visserligen på mina bilder se att de blivit något bättre under året, men har inte direkt jobbat så aktivt för det. Finns otroligt stor förbättringspotential! 

 

• att engagera mig i något. I år blev jag mentor för Mentor Sverige. Det är verkligen något jag är glad över att jag valt att göra. Men med tanke på hur denna värld ser ut skulle jag vilja engagera mig i något mer. Synd bara att tid är en bristvara.

 

• att kunna hjälpa (i stort som smått). Hoppas och tror verkligen att jag gjort detta i år. På flera sätt. 

 

• att ”komma närmre” min kropp. Det här har verkligen gått upp och ner i år. Just nu känner jag mig betydligt närmre min kropp än jag någonsin varit, men har även haft perioder i år då jag och kroppen känts helt skilda från varandra. Komplicerat det där.

 

• att vara ärlig mot mig själv (och därmed också mot andra). Ja det var ju hela den här grejen med att jag blir kär i tjejer. Tänk att det var så svårt att vara ärlig med det då. Jag tackar den som i mars gjorde mig så flummigt kär att jag inte längre kunde hålla det inom mig (läs mer här). Frihetskänslorna var totala, och det är nog ändå det som bidragit mest till att det här året blivit så speciellt.

 

• att jag får känna glädje. Har jag fått det? Svar ja! Trots stora perioder och ofantligt många stunder av mer negativa känslor, har jag nog fått känna mer glädje än jag någonsin gjort! 

 

• att något oväntat händer. Tänkte först börja rabbla massa oväntade saker som hänt, men insåg att jag varken vet var jag ska börja eller sluta. Så jag avslutar denna lista med att konstatera att hela det här året nog var mer eller mindre oväntat.

 


Ännu ett mattips - smaksatt flingsalt

Så här med alla julmatstips i ryggen, känns det visserligen som att mattips är det det sista jag borde blogga om - MEN ibland går det helt enkelt inte att låta bli. Till exempel när en fått ekrökt flingsalt i julklapp.
 
 
 
Faktum är att jag fick fyra sorters flingsalt, tre smaksatta och ett naturellt, och jag är helt såld. Främst på de smaksatta eftersom det var det nya för mig, och allra allra främst på det ekrökta. Hade verkligen aldrig kunnat ana att rökt salt var något jag saknade i mitt liv, men åhjo, så var det.

Mitt i allt kommer skrattet

 
Efter mitt julbesök i Fritsla konstaterar jag att det är så mycket som förändrats. Som om jag inte tidigare varit medveten om det, inser jag nu att folk blir äldre med åren. Lillebror. Farmor. Jag. Trion är inte längre vad den en gång var. Farmor förstår inte och orkar desto mindre, medan jag och lillebror på något vis blivit vuxen respektive tonåring. Det förändrar saker. Men i och med det är det också så fint att samtidigt kunna konstatera att det finns en sak som är bevarat - nämligen skrattet. För även om vi kanske till viss delar skrattar åt andra saker än vi gjort förut, är ändå humorn av samma märkliga slag. Så vi skrattar åt allt och ingenting, och det gör nog oss alla gott.

Dopparedagen

Foto: Rodion Kutsaev
 
God jul på er! Hoppas verkligen att er dag har varit så bra som möjligt! Men vill också passa på att påminna om att det här bara är en av årets dagar. Och om den inte är bra kommer förhoppningsvis många dagar framöver som kan kompensera för det.

Julmatsinspiration (Del 5 av 5) - Julfrukost och drickbart

❄     ❄     ❄
 
Dan före dan före dopparedan och jag har inga julkänslor alls. Kanske är det likadant för dig, eller inte, men oavsett tänker jag att vi lika mycket borde unna oss juliga frukostar de kommande dagarna. Eller kanske något varmt (eller kallt om man vill trotsa vintern) att dricka. Därför kommer här en massa tips på just det!
 
 
1) Fattiga riddare med pepparkakssmak, Foto: hot for food 2) Chaichiapudding, Foto: Atilio 
 
 
• Chaichiapudding, från Atilio | Att börja med chiapudding känns så rätt. Så gott och så enkelt på en och samma gång. Och chai-smak, mer juligt kan det knappt bli.
 
• Saffranspannkaka, från Vegomagasinet | Självklart kan saffran vara användbart även till frukost. Till exempel till saffranspannkaka!
 
• Fattiga riddare med pepparkakssmak, från hot for food | Det här är helt klart den "lyxigaste" punkten på listan. Huuuur gott ser det inte ut att doppa fattiga riddare i pepparkaksdipp?!
 
• Rå rödbetspesto/hummus, från Cashew Kitchen | Den här listan behöver förstås också en hummus, därför kommer här recept på en sådan. Rödbetor livar verkligen upp och gör den om inte annat finare att titta på.
 
• Pepparkaksmüsli, från Oatly | Utöver att det är väldigt gott med hemgjord müsli är det ju även en jättebra present. Så behöver du sistaminutenfixa en julklapp - gör müsli!
 
• Julig saffransgranola, från Djurens rätt | Och gillar du inte pepparkakssmak (vilket vore väldigt märkligt, men förstås helt okej) kan du istället göra den här saffransgranolan.
 
 
1) Varm, het chokladdryck med vaniljglass, från Oatly 2) Pepparkaksmüsli, från Oatly 3) Chaidryck, Foto: Atilio
 
 
 
• Chaidryck, från Atilio | Nu när vi går över till drickbart vill jag nämna ännu ett chai-recept från Atilio - nämligen chaidryck. Gör det!
 
• Varm, het chokladdryck med vaniljglass, från Oatly | Och för alla chokladälskare kommer här ett recept på varm choklad. Det kan inte bli mycket lättare att göra varm choklad med en twist.
 
• Nyponsoppa med ingefära och kardemummatopping, från Evelinas Ekologiska | Och sist men inte minst kommer här ett receot på nyponsoppa. Är verkligen sugen på att testa det! 

Efter en tid på psykologen

Det är märkligt hur mycket som redan hänt i den här byggnaden. Ett och ett halvt år på Psykologiska Institutionen har verkligen fått mig att känna mig som hemma och jag har lärt mig mängder av saker (utöver saker inom psykologi) som får mig att känna mig otroligt rutinerad (vilket jag säkert inte är, men det är ändå känslan som betyder något för mig). Till exempel har jag lärt mig:
 
 
• vilken mikrokö som är härligast att stå i (den är inte nödvändigtvis snabbast, men har åtminstone en tydlig kö-struktur, så man vet när det är ens tur)
• att man inte vill äta lunchen i studentköket (även om det är lugnt i stunden, kan det bli otroligt "kaosigt" på bara någon minut)
• vilken plats som är bäst i klassrummet (högst subjektivt förstås, men ändå)
• var den tysta läsesalen finns (och att man inte bör skvallra om den, pga det är skönt att knappt någon vet om den)
• att bestick i köket försvinner (så försök att aldrig någonsin glömma egna)
• var vilorummet finns
• att kaffekort är en bra idé, men termos är bättre (kaffeutgiften blir lätt stor, så är smart att minimera den om det går)
• vilka toaletter som (i princip) alltid är lediga
• att man aldrig riktigt kan veta vad ett seminarium innebär
• inte heller en hemtenta 
 
 
 
 
Det finns dock fortfarande saker jag är medveten om att jag inte lärt mig, så som:
 
• att ta med ordentligt med mellanmål (hur kan det här ens vara något jag inte lärt mig fullständigt?)
• att faktiskt använda vilorummet
• att anteckna på ett sätt som faktiskt är bra för mig (skyller på att kurserna är så olika, att olika metoder är bra i olika perioder => svårt att avgöra vad som är bäst i stunden)
• att faktiskt räcka upp handen under föreläsningar (jag vet inte varför, men av någon anledning säger och frågar jag väldigt lite under föreläsningar - jag som egentligen näst intill alltid har mycket att säga)
• att boka grupprum (alltså vet hur man gör... typ... men glömmer det alltid och får därför alltid hoppas att något grupprum är ledigt - vilket verkligen inte alltid är fallet)
• att kafeterian stänger en vecka innan vi går på "lov" (en otrolig besvikelse en tidig decembermorgon)
 

Julmatsinspiration (Del 4 av 5) - Julbord

❄     ❄     ❄
 
Fin fjärde advent på er! Visst känns det orimligt långt till julafton? Själv tycker jag verkligen det, men tycker samtidigt att det är så otroligt bra. Finns så mycket jag vill hinna med - inte minst har jag alla förberedelser inför julbordet att ta mig an - och lämpligt nog är det just precis vad vi ska fokusera på idag. Så har du fortfarande inte kommit på vad du ska äta på julafton kanske det här inlägget kan hjälpa dig.
 
1) Vegducken, Foto: hot for food 2) Jansons frestelse, Foto Oatly 3) Grönkålspaj med valnötter, Foto Oatly
 
 
• Morotsbollar med saffran från Vegomagasinet | Någon form av "bullar/bollar" är förstås en självklarhet på julbordet. De senaste åren har jag kört på den snabba vägen och valt värdiga vegobullar, men skulle verkligen vilja ersätta dem med något mer smakrikt. Har svårt att välja vilken sort jag vill göra, men skulle kunna bli dessa. 
 
• Jansons frestelse, från Oatly | Ärligt talat så har jag aldrig varit så förtjust av Jansons. Brukar faktiskt inte äta det alls och inte heller potatis, då jag hellre sparar plats för allt det andra goda. Men börjar nu vela lite. Potatisgratäng är ju gott, så Jansons är väl egentligen det också. Hmm.. men tror ändå inte att det blir någon Jansons i år heller...
 
• Skagenröra, från Jävligt Gott | Skagenröra är ändå det absolut bästa på julbordet enligt mig. Brukar experimentera lite när jag gör min, men känner man sig inte bekväm med det kan man t.ex. följa detta recept. Själv kör jag nog dock utan avocado och med några droppar liquid smoke.
 
• Brysselkålsgratäng, från Vegomagasinet | Ännu en sak som jag inte är så förtjust i är Brysselkål, men eftersom det känns så himla juligt skulle jag vilja lära mig att tycka om det. Kanske det skulle gå med hjälp av det här receptet.
 
• Vegansk senapssill, från Matildigt | Okej, nu känns det som att jag inte tycker om någonting (vilket är väldigt osant!), men sill och senap är verkligen något jag alltid ogillat. Men eftersom jag just nu fokuserar på klassiska julrecept får jag ändå ta med detta. Finns ju också många andra "sillrecept" med aubergine, så gillar man inte senap går det att hitta något utan det.
 
• Grönkålspaj med valnötter, från Oatly | För att vända lite på trenden kan jag nu berätta om något jag tidigare ogillat men nu börjat älska - GRÖNKÅL! Fick ett jättekraving i januari (dålig tajming till julen) och sen dess har jag tyckt om det. Så i år blir det kanske den här grönskålspajen.
 
 
Vegansk senapssill, Foto Matildigt
 
 
• Vegducken, från hot for food | Kanske har ni tänkt på det, eller inte, men den här listan innehåller inget recept på "julskinka". Inte för att det inte finns vegovarianter - finns ju fler sätt att göra en vegetarisk julskinka än en animalisk - men vill så himla gärna att jag och ni ska testa detta istället, för hur himla fantastisk ser inte den här ut?! (bilden längst upp i inlägget).  
 
• Sallad med karamelliserade fikon, från Famla Fint | En sallad med socker var ändå en spännande grej förra året. Otroligt god och riktigt julig, så kan verkligen tipsa om den! Får se om jag själv gör den i år, finns ju så många olika sätt att göra en sallad på så kanske testar på någon annan variant.
 
• Rödbetscarpaccio, från Famla Fint | Något jag absolut ska göra i år igen är dock den här rödbetscarpaccion. Så himla god i all sin enkelthet! 
 
• Citron- och saffranskaleslaw med granatäpple och kanderade mandlar, från Cashew Kitchen | Istället för salladen med karamelliserade fikon lutar det åt att jag gör den här. Känns ju som att jag borde göra något mer med grönkål än pajen, nu när jag äntligen börjat gilla det. Och saffran på det. Kan inte bli bättre!
  

Kunde aldrig förstå att det gör så ont

♥          ♥          ♥

 

Det är så mycket i det här jag aldrig tidigare förstått. Jag har inte förstått hur man någonsin ska hitta någon som känns så rätt. Hur man ska hitta någon som man vill dela precis allt med. Hur man ska hitta någon som man vill ge hela sig själv till. Jag har inte på riktigt förstått hur man kan känna så till EN person mer än någon annan, när det finns så många andra underbara människor. 

 

 

Och jag har aldrig tidigare förstått att det kan göra så ont. Att det gör så ont när man hittat någon som uppfyller allt det där. Någon som uppfyller en helt och hållet. Det gör så himla ont om man vill men inte kan få det. Inte dela precis allt. Inte ge hela sig själv. Det gör ont att inte kunna få den man av hela sitt hjärta vill ha. 

 
 
Foto: Annie Spratt 
 

Därför gråter jag mycket just nu. Väldigt mycket. Och kan inte se hur det någonsin kommer sluta. Men självklart kommer det göra det. Även om det är svårt att förstå kommer tiden göra sitt, och förr eller senare kommer jag vara förälskad i någon annan. Och antagligen kommer jag då hävda att den kärleken är så mycket större än den här. För det kommer den vara. Då.

 

 

Men just nu är det som det är. Just nu är jag förkrossad. Men även om det gör så otroligt ont finns det något fint i det. Det är fint att känna så mycket för någon. 


Julbristen

❅          ❅          ❅
 
Foto: freestocks.org 
 

Det finns inget där. Delen av mig som är tillägnad julen ekar tom som om inget någonsin varit där. Som om julkänslor aldrig existerat. Som om julen inte alls är här. 

 
Det konstigaste är att det känns okej. Kan inte förstå att en julfantast som jag säger att det är okej. Men det är det. Det finns annat som händer. Annat jag tänker på. Och faktum är att det blir jul nästa år igen.
 

Julmatsinspiration (Del 3 av 5) - Julgodis

❄     ❄     ❄
 
 
Tänk att det redan är tredje advent! Galet! Nu är det helt klart dags att ta tag i ett näst intill obligatorisk moment, nämligen julgodiset! Tyvärr insåg jag att detta inlägg blev väldigt osynkat med mitt julgodisbak, då jag och en vän ägnade oss åt att baka julgodis förra helgen, men men, för alla er som har det kvar (eller vill göra ännu mer!) kommer här lite inspiration!
 
 
Rå saffrans- och citronfudge, Foto: Cashew Kitchen  
 
 
• Knäck, från Oatly | Självklart tar vi och börjar med knäck. Testade själv detta recept och tyckte att det blev väldigt gott. Smackade dock väldigt mycket kola, vilket ju knäck gör, men lite på ett "oknäckigt" sätt (om det nu säger någonting alls) - men det kan möjligtvis ha att göra med att vi missade att skaka grädden innan vi använde den.
 
 
• Julgodis med frukt och nötter, från Matildigt | Här kommer tre lite nyttigare julgodisvarianter från Matilda. Har inte testat något av dem än, men funderar på att göra det. Åtminstone jordnötssmörsfyllda dadlar - för alltså hur gott (och snabbt fixat) låter inte det?!
 
 
• Trillingnöt, från Matildigt | Trillingnöt känns ju likt knäck ganska givet. Och enkelt. Behövs ju egentligen inte särskilt mycket instruktioner, men om man ändå vill dubbelkolla hur man gör kan man kika in på Matildigt.
 
 
• Chokladbark med gojibär och pumpafrön, från Matildigt | När vi ändå är inne på recept från Matildigt kommer här ännu ett - chokladbark! Går ju att variera i det oändliga, låt fantasin flöda, och varför inte ge bort det som en ätlig julklapp?
 
 
Knäck och Pepparkakstryffel med pistage, Foto: Oatly
 
• Jordnötsbitar, från Vegomagasinet | Eftersom allt med jordnötssmör (enligt mig) är gott, lär även detta vara det. Har ätit något väldigt liknande som en kompis gjort och baserat på hur det smakade rekommenderar jag alla att testa detta.
 
 
• Rå saffrans- och citronfudge, från Cashew Kitchen | Är generellt väldigt sugen på att testa mer saker som är raw - så kanske ska jag ta och testa detta. Saffransfudge är ju bland det bästa som finns, så tänker att det borde vara ett vinnande koncept.
 
 
• Pepparkakstryffel med pistage, från Oatly | Något annat som är ett vinnande koncept är ju saker med smak av pepparkaka. Därför kommer här ett recept på pepparkakstryffel!
 
 
• Jordnöt- och mandelpraliner, från Jenny Mustard | Och sist men inte minst kommer här ett recept på praliner med - - "trummvirvel" - - jordnötssmör! Hurra för det! Det är verkligen något som jag också skulle vilja (hinna) testa utöver det vi redan bakat. Hoppas på att det blir så!
 

Tack för att ni valt mig

Foto: Etienne Pauthenet
 
Fina vänner. Ni som jag delar vardagen med. Orden räcker inte till. Ett tack är så litet när jag vill säga så mycket mer. Så i brist på bättre ord säger jag tack tusen gånger om.
 
Tack för att ni finns. I allt. Tack för att ni finns i skrattet. Tack för att ni finns i tårarna. Och extra tack för skrattet nära tårarna. Det är så fint att kunna skratta till, även när tårarna tagit över.
 
Jag är så tacksam över alla dagar. Inte minst alla vardagar. Skoldagar. Helgdagar. Kördagar. Mysdagar. Och alla andra dagar. Är så tacksam över att få dela mina med er. Är så tacksam över att få vara en del av era. Minst gillar jag lovdagar. Även om jag gillar dem för er skull. Jag gillar att ni åker till platser som betyder mycket för er. Jag gillar att ni träffar människor ni saknat. Men jag gillar inte att ni försvinner. Tillfälligt. Men ändå. Göteborg blir så tomt utan er.

Månadslistan #11

 
• Månadens höjdpunkt: Jag fick en lägenhet!
Alltså det är helt galet. Jag har fått en lägenhet! Det känns förstås otroligt overkligt fortfarande, inte minst eftersom jag inte fått flytta in ännu, men är ändå så bubbligt glad fortfarande. Äntligen äntligen hände det!
 
 
• Månadens vuxenpoäng: Jag skaffade extrajobb
Att skaffa sig en lägenhet ger förstås även det vuxenpoäng, men ändå inte lika mycket som när jag insåg att jag faktiskt fått jobb. Allt gick så fort att jag inte hann förstå det (känns som standard - det är så mycket i mitt liv just nu som jag inte kan förstå), men hur som helst så ska jag jobba som intervjuare. Det säger visserligen inte jättemycket, men kort sagt så ska jag jobba för ett företag som jobbar för andra företag som av någon anledning vill göra en undersökning. Det säger kanske inte så mycket mer, men tänker att jag får berätta mer om det någon annan gång.
 
 
 
 
• Månadens insikt: Jag hinner och orkar mer
 
Jag har haft en period då jag gjort så mycket. Otroligt mycket. Samtidigt har jag märkligt nog haft tentaplugg. Det har gjort mig lite stressad, eller nej, jag har känt mig stressad över att jag inte känt mig stressad över det (meta!). Mer specifikt har det känts som att jag inte tentapluggat alls eftersom jag gjort så mycket annat, men jag kände mig inte stressad över det, så då började jag bli orolig över att jag möjligtvis lagt för lite tid och tankar på skolan. MEN summan av allt: det hade jag inte. Tentan gick jättebra och jag var därför så glad över att jag också gjort annat än att plugga och jag insåg att jag faktiskt (åtminstone just nu) hinner och orkar ha mer saker än jag trott på mitt schema (därav också jobbet ↑ )
 
 
• Månadens kärlek: Gör ont
Vill nämna det, men vill egenetligen inte säga så mycket mer än att jag inser att kärlek kan göra ont. Väldigt ont. Varför kan man inte bara gå och bli förälskad i någon som råkar älska en tillbaka och sen leva lyckligt i alla sina dagar? Känns som att det aldrig kommer ske. Allt blir bara så fel.
 
 
• Månadens tips: Min julspellista
Vill verkligen tipsa om min julspellista pga den är suuuuuuuperlång. Vi pratar alltså i skrivande stund om över 1600 låtar. Hur bra låter inte det? Du hittar den här.
 

Julmatsinspiration (Del 2 av 5) - Julinspirerad vardagsmat

❄     ❄     ❄
 
Glad andra advent på er! Hoppas att julkänslorna börjar smyga sig på ordentligt nu när december är här och allt. Oavsett tycker jag att det är en bra idé att julifiera (om det inte är ett ord instiftar jag det nu!) ännu en del av våra liv, nämligen vardagsmaten! För varför ska inte den få vara lite extra julig? Kanske är det för att inspirationen tryter - om så är fallet är räddningen här, för här kommer inspiration på just julig vardagsmat!
 
Det råkade bli främst soppor och sallader, men finns så mycket annat också. Problemet är att jag hittade mycket i böcker och tidningar och dem är ju lite svåra att länka till - därför kommer inte de med här. Så jag får dessutom tipsa om att köpa en julinspirerad tidning eller kokbok.
 
 
1) Sötpotatismos, Foto: hot for food2) Belugalinssallad, Foto: Cashew Kitchen 3) Julig pumpasallad, Foto: Oatly
 
 
 
• Belugalinssallad, från Cashew Kitchen | En linssallad med mynta - spännande va? Är säkert väldigt gott att ha som tillbehör till otroligt mycket!  
 
• Julig pumpasallad, från Oatly | Okej, jag har nog kommit fram till att pumpa är lite juligt trots allt. Kan inte argumentera så mycket för det, men många recept med pumpa ger mig en julig känsla och jag tänker att det får räcka. Så, här kommer en julig pumpasallad från Oatly! 
 
• Quinoasallad, från The Plant Philosophy | Det här är sista pumpareceptet nu, jag lovar. Den här är dock ännu juligare (även om bloggaren kallar den "höstig") eftersom den innehåller både grönkål och tranbär (eller russin). Testa testa testa!
 
• Polkabetssallad, från Jenny Mustard | Polkabetor alltså, varför har jag aldrig testat det? Borde verkligen göra det! Tänker att jag vill testa det här receptet, men också något annat recept som gör så att man ser finheten i polkabetor bättre.
 
 
 
• Pumpasoppa med kokos, från Vegomagasinet | Pumpasoppa är ju egentligen mest höstigt, men tänker att den ändå platsar på den här listan - främst eftersom det är "mysig" mat och julen är ju just mysig. Okej, vet inte om det var ett bra argument, men oavsett lär det nog vara en bra soppa.
 
• Zucchinisoppa, från Atilio | Den här soppan är lite mer julig, främst eftersom Sandra (som driver bloggen Atilio) har toppat den med russin. Är väldigt nyfiken på det. Är nyfiken på soppan i sig själv också, men just den detaljen med russin som topping känns lite extra spännande.
 
• Rödbets- och linssoppa, från The plant feed | Att den här soppan fick vara med beror egentligen främst på en sak: färgen! Vad är mer juligt än färgen röd? Vad kan då vara mer juligt än en soppa som är så röd det bara går?
 
 
 
Zucchinisoppa, Foto: Atilio
 
 
• Kikärtsgryta med saffran, från Vegomagasinet | Den här listan borde innehålla betydligt fler recept, också eftersom det finns så himla många grytor med saffran. Så rekommenderar er att testa denna, men också googla er vidare till fler grytor med saffran.
 
• Sötpotatismos, från hot for food | Avslutningsvis blir det även denna gång ett recept från hot for food. Sötpotatismos - varför inte? Har verkligen upptäckt sötpotatis den senaste tiden, så ska helt klart testa även detta! 
 
 

Årets repriskalender

❅      ❅      ❅  
 
 
 
 
Eftersom julkalendrar är bland det mysigaste som finns, ser jag alltid (minst) två per år. Det vill säga jag följer årets kalender och ser samtidigt en gammal i samma takt (alltså ett avsnitt per dag). Detta löser så många problem. Det löser problemet med att ett avsnitt är för kort. Det löser problemet med att behöva välja om man ska se ett avsnitt på morgonen eller kvällen. Det löser problemet med att gamla kalendrar glöms bort. Och när årets kalender är dålig, kan det även lösa det problemet genom att väga upp.
 
 
 
Det sistnämnda känns dock inte aktuellt i år. Tycker verkligen att årets kalender verkar otroligt mysig - en lagom blandning mellan nu och då, samt fantasi och verklighet. Men trots det vill jag förstås se ännu en, och i år blev det "Ronny och Julia".
 



RSS 2.0