Julmatsinspiration (Del 4 av 5) - Julbord

❄     ❄     ❄
 
Fin fjärde advent på er! Visst känns det orimligt långt till julafton? Själv tycker jag verkligen det, men tycker samtidigt att det är så otroligt bra. Finns så mycket jag vill hinna med - inte minst har jag alla förberedelser inför julbordet att ta mig an - och lämpligt nog är det just precis vad vi ska fokusera på idag. Så har du fortfarande inte kommit på vad du ska äta på julafton kanske det här inlägget kan hjälpa dig.
 
1) Vegducken, Foto: hot for food 2) Jansons frestelse, Foto Oatly 3) Grönkålspaj med valnötter, Foto Oatly
 
 
• Morotsbollar med saffran från Vegomagasinet | Någon form av "bullar/bollar" är förstås en självklarhet på julbordet. De senaste åren har jag kört på den snabba vägen och valt värdiga vegobullar, men skulle verkligen vilja ersätta dem med något mer smakrikt. Har svårt att välja vilken sort jag vill göra, men skulle kunna bli dessa. 
 
• Jansons frestelse, från Oatly | Ärligt talat så har jag aldrig varit så förtjust av Jansons. Brukar faktiskt inte äta det alls och inte heller potatis, då jag hellre sparar plats för allt det andra goda. Men börjar nu vela lite. Potatisgratäng är ju gott, så Jansons är väl egentligen det också. Hmm.. men tror ändå inte att det blir någon Jansons i år heller...
 
• Skagenröra, från Jävligt Gott | Skagenröra är ändå det absolut bästa på julbordet enligt mig. Brukar experimentera lite när jag gör min, men känner man sig inte bekväm med det kan man t.ex. följa detta recept. Själv kör jag nog dock utan avocado och med några droppar liquid smoke.
 
• Brysselkålsgratäng, från Vegomagasinet | Ännu en sak som jag inte är så förtjust i är Brysselkål, men eftersom det känns så himla juligt skulle jag vilja lära mig att tycka om det. Kanske det skulle gå med hjälp av det här receptet.
 
• Vegansk senapssill, från Matildigt | Okej, nu känns det som att jag inte tycker om någonting (vilket är väldigt osant!), men sill och senap är verkligen något jag alltid ogillat. Men eftersom jag just nu fokuserar på klassiska julrecept får jag ändå ta med detta. Finns ju också många andra "sillrecept" med aubergine, så gillar man inte senap går det att hitta något utan det.
 
• Grönkålspaj med valnötter, från Oatly | För att vända lite på trenden kan jag nu berätta om något jag tidigare ogillat men nu börjat älska - GRÖNKÅL! Fick ett jättekraving i januari (dålig tajming till julen) och sen dess har jag tyckt om det. Så i år blir det kanske den här grönskålspajen.
 
 
Vegansk senapssill, Foto Matildigt
 
 
• Vegducken, från hot for food | Kanske har ni tänkt på det, eller inte, men den här listan innehåller inget recept på "julskinka". Inte för att det inte finns vegovarianter - finns ju fler sätt att göra en vegetarisk julskinka än en animalisk - men vill så himla gärna att jag och ni ska testa detta istället, för hur himla fantastisk ser inte den här ut?! (bilden längst upp i inlägget).  
 
• Sallad med karamelliserade fikon, från Famla Fint | En sallad med socker var ändå en spännande grej förra året. Otroligt god och riktigt julig, så kan verkligen tipsa om den! Får se om jag själv gör den i år, finns ju så många olika sätt att göra en sallad på så kanske testar på någon annan variant.
 
• Rödbetscarpaccio, från Famla Fint | Något jag absolut ska göra i år igen är dock den här rödbetscarpaccion. Så himla god i all sin enkelthet! 
 
• Citron- och saffranskaleslaw med granatäpple och kanderade mandlar, från Cashew Kitchen | Istället för salladen med karamelliserade fikon lutar det åt att jag gör den här. Känns ju som att jag borde göra något mer med grönkål än pajen, nu när jag äntligen börjat gilla det. Och saffran på det. Kan inte bli bättre!
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback