Rödbetshype

Vissa människor har stort inflytande på en...
 
Exempelvis kan vissa människor få en att använda rödbetor till all möjlig sorts mat. Rödbetor i ugn, rödbetssoppa, rödbetshummus, rödbetsvårullar, rödbetscrepes och nu senast: rödbetspaj! Det är imponerande att få någon som mig - som inte gillade rödbetor - att helt plötsligt använda det i så otroligt mycket och ständigt experimentera fram nya smakkombinationer för denna fina röda beta. Jag är tacksam för det och nu hoppas jag på att med detta recept även smitta er med röbetshypen. 
 
(Till er som känner mig väldigt väl vill jag dock tydliggöra att detta inte innebär att min rödbetssalladsfobi botats. Det är något helt annat. Men är glad över att jag släppt mina fördomar och insett att alla rödbetor inte behöver vara hemska bara för att några får för sig att bli rödbetssallad)
 
 
 
Till pajdegen: 3 dl vetemjöl | 0,75 dl olja | 0,5 dl vatten | en nypa salt
 
Till fyllningen: 400g rödbetor | 1 gul lök | 200g fast tofu | 1 grönsaksbuljongstärning | 1 tsk timjan | 2,5 dl havregrädde | svartpeppar | salt
 
Så här gör du:  Börja med att blanda ihop vetemjölet och saltet till pajdegen. Tillsätt sedan oljan och vattnet och nyp ihop till en smidig deg. Kavla ut den och lägg i en pajform på ca 25 cm i diameter (eller tryck ut den direkt i formen) och förgrädda det sedan i mitten av ugnen, i 200°C, ca 10 min. 
 
Medan pajskalet är i ugnen, kan du fördriva tiden med att skala och grovriva rödbetorna (tips: har du matberedare med "rivfunktion" använd den. 400 g låter kanske lite, men det känns som otroligt mycket när du står där med rivjärnet). Hacka sedan löken och smula tofun. Fräs löken och tofun i lite olja och krydda med buljong, timjan, salt och svartpeppar. Låt steka en stund och tillsätt sedan röbetorna och grädden. Smaka av och tillsätt mer salt/svartpeppar/timjan efter tycke. Häll sedan fyllningen i det färdiggräddade pajskalet och kör in allt i ugnen igen och grädda 15-20 minuter.
 
Ta ut din finfina paj, låt den vilja åtminstone några minuter och njut sedan av den tillsammans med exempelvis en god sallad och en klick havre-fraiche. 
 
 
Vill du ha mer vegopaj-inspiration kan du kika på det här inlägget som blogg.se-redaktionen har satt ihop. Där hittar du utöver detta recept fyra andra på vegetariska pajer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback