Sallad med karamelliserade fikon och apelsinklyftor

En sallad indränkt i socker? Nej, inte riktigt. Men nästan faktiskt. Karamelliserade fikon och apelsiner kanske inte är vad man tänker sig finns i en sallad, men i denna har de faktiskt huvudfokus. Även denna stod på mitt julbord och blev verkligen en höjdare. Farfar var visserligen mest fascinerad över de "små röda kornen", men för mig var det ändå fikonen och apelsinerna som höjde upp salladen.
 
 
4 fikon | 1 påse babyspenat (ca 60g) | 3 apelsiner | ca 0,5 dl strösocker | 1 granatäpple | några nävar valnötter | salt | peppar
 
Skär fikonen i skivor. Strö sedan ut nästan allt socker i en stekpanna och sätt på medelvärme. Vänta till sockret smält och börjat bli lite brunt, lägg då i fikonen. Låt steka ungefär en minut innan du vänder dem. Skulle pannan bli torr kan du tillsätta lite vatten. Lägg över på en tallrik och strö sedan över resten av sockret. Skär bort skalet på apelsinerna och skär sedan i klyftor. Stek i sockret några minuter och lägg sedan över dem på tallriken med fikonen. Låt fikonen och apelsinerna svalna medan du pillar ut kärnorna ur granatäpplet. Rosta också valnötterna i en torr panna till de börjat få färg och låt dem svalna. Blanda sedan ihop babyspenaten, fikonen, apelsinerna och granatäppel-kärnorna. Hacka valnötterna och strö över salladen. Salta och peppra efter tycke.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback