Att resa med interrail

✈          ✈          ✈
 
Jag hade nog alltid tänkt att det var lite omständigt att tågluffa. Jag tänkte att man nog måste vara beredd på att det blir lite hur som helst. Att sömn och mat och hygien delvis kommer behöva sättas åt sidan på grund av resandet. Att det är krångligt att hitta rätt tåg. Att det skulle bli förseningar som gör så att man missar ett byte och blir strandsatt mitt ute i ingenstans. Och bara att fatta hur man gör för att faktiskt få resa runt i europa kändes omständigt. 
 
Det visade sig dock att det inte alls behöver vara så krångligt. Och att sömn, mat och hygien inte alls behöver bortprioriteras (om man inte väljer det). Därför kommer här en liten guide kring hur man gör för att resa med interrail.
 
 
 
Något av det första man behöver göra är att klicka sig in på interrails hemsida och kika på vilken typ av biljett som kan vara lämplig för ens resa. Hur länge vill du vara borta? Och hur många av dagarna ska vara resdagar? Vi kände t.ex. att ca två/tre dagar i varje stad kändes lagom för att hinna landa något innan det var dags att bege sig vidare, vilket gjorde så att bara 5 av våra 14 tågluffsdagar blev faktiska resdagar. Detta gjorde så att vi kunde välja det billigaste alternativet (vilket var 5 valfria resdagar inom 15 dagar) som kostade 2284kr (ungdomspris, vuxenpris: 2879kr).  
 
Parallellt med att man kollar biljetter behöver man förstås tänka på vart man vill resa och hur tågen dit går. Bra för detta är interrails reseplanerar-app eller web-versionen av appen. Med hjälp av dem kan man få reda på när tågen går, hur lång tid det tar mellan olika städer, hur många byten man behöver göra, samt om man behöver reservera sittplats. Faktum är att kostnaden för reservationer kan bli ganska stor om man inte håller koll på det. Standardpris är 60kr, men nattåg kostar nästan alltid ca 300kr. Därför kan det finnas en poäng att försöka pussla så att man kan ta tåg som inte kräver att man reserverar sittplats, vilket i de flesta fallen inte är särskilt svårt. Men om man ändå behöver reservera, t.ex. för att det inte finns något annat alternativ eller för att ett visst tåg går så sällan att man är rädd för vad som ska hända om man inte får plats på tåget, ringer man till interrail på nr  0771 75 75 70.
 
Efter man beställt sitt interrail-kort dröjer det bara några dagar innan det landar på posten. Med får man också en karta och en guide för hur man använder biljetten.
 
p.s. interrailbiljetten gäller inte i landet man kommer ifrån, så man behöver också köpa t.ex. en vanlig sj-biljett för att ta sig ut ur Sverige. 
 
Det man under resan behöver ha koll på är att man har sitt interrail-kort och pass tillgängligt. Inför varje resa ska biljetten och en resedagbok som hör till nämligen fyllas i och sedan visas upp för konduktören. Interrail är väldigt petiga med hur det här ifyllandet ska gå till, så kolla upp det ordentligt i din guide innan (även om det i praktiken verkar vara väldigt olika hur mycket konduktörerna bryr sig om detta). 
 
När det gäller att hitta rätt tåg så är appen åter igen en räddning, inte minst eftersom den funkar offline. Kolla exakt vilken tid tåget ska gå och vad "sluthållplatsen" är och jämför med tågstationens tavla för avgående tåg. Detta brukar inte vara så svårt, även om man ibland kan bli lite förvirrad om tågstationens tavla använder ett språk man inte förstår (typ tjeckiska). Men jämför man sedan även tågnummret som (oftast) står på tåget med tågnummret som står i appen, är man på den säkra sidan. 
 
 
 
Efter resan är det förstås inte så mycket mer man behöver göra än att glädjas över alla fina minnen man skapat, förutom en grej: posta sitt interrail-kort. Interrail vill nämligen att man gör det för att de bl.a. ska se vilka sträckor folk faktiskt reser. Som tack för det får man någon form av "present" (oklart vad eftersom jag inte fått min än), och vill man få tillbaka sitt interrail-kort för att spara som minne kan man också få det.
 
 
Mycket mer än så finns egentligen inte att säga. Har man koll på detta har man koll på det allra viktigaste och kan undvika att saker och ting går fel. Hur som helst finns det dock ännu mer information på interrails hemsida, så det är bara att gå in där och botanisera inför din resa. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback