Mitt tvåtusenfjorton

För länge länge sedan sa jag att tvåtusenfjorton skulle bli "mitt år" och så blev det nog. Så mycket har hänt och jag har haft turen att ha så enormt många underbara människor omkring mig - fler än någonsin tidigare i mitt liv.
 
Och nu är det dags att blicka tillbaka. Vad har egentligen hänt?
 
 
Året började bättre än något annat. Med fint folk, på fint läger och med glädje bubblandes inombords näst intill hela tiden. Kunde inte blivit bättre!
 
 
Våren blev sedan ganska hektisk - mest på grund av roliga saker dock. Gymnasiearbetet tog upp mycket tid - men åh så skoj det var - tack vare det fick jag och min vän Erica vara med i radio, åka till Göteborg för att tävla i en deltävling för Unga Forskares gymnasiearbetestävling och sedan till Stockholm för finalen. Där fick vi också träffa Christer Fuglesang, vilket dock var andra gången i år för mig eftersom jag åkte till Stockholm några veckor innan det också, eftersom jag genom kemiolympiaden fått ett stipendium till Berzeliusdagarna. Där fick vi även träffa en nobelpristagare i kemi, vilket var spännande (även om jag kan erkänna att det var oerhört lite jag förstod av hans föreläsning). Innemellan det tänkte jag mycket på framtiden och var "säker" på att det var läkare jag skulle bli.
 
 
Sen var det nästan dags för bal och student, men innan det passade jag på att hänga med familjen till Grekland. Artonde gången blev det, och skönt var det att komma till mitt "andra hem" för en stund. Men sen var det som sagt bal och sedan födelsedagsstudent som gällde och åh va det var den lyckligaste dagen i mitt liv. Äntligen äntligen vuxen. Och äntligen äntligen klar med gymnasiet!
 
 
Stanna upp hann jag dock inte göra efter studenten, utan det var direkt på att börja jobba. För Läkare Utan Gränser jobbade jag och det var på många sätt givande och roligt, men också väldigt krävande. 
 
 
Trots att det kändes som om det enda jag under sommaren gjorde var att jobba, så hann jag med en hel del annat också. Bland annat lyckades jag få det där körkortet jag kämpat så för. Dessutom fick jag en krönika publicerad i Borås Tidning, vilket fick mig att inse mer än någonsin hur mycket jag tycker om skrivande.
 
 
Sen flög tiden förbi och plötsligt flyttade jag till Uppsala. Enormt lycklig var jag över det, inte minst eftersom jag så länge velat flytta hemifrån. Dock blev det som de flesta vet inte som jag tänkt mig. Trivdes som bara den i min nya stad och med att bo själv, men trots det mådde jag inte bra alls. Stressen tog över totalt och nu inte bara psykiskt utan även fysiskt. Min kropp gav upp för ett tag.
 
Samtidigt kändes allt inte fullständigt bra med att gå på läkarprogrammet. Jag kände mig lyckligt lottad genom att ha fått en plats på programmet, men så mycket kändes fel. Så jag hoppade av efter två kurser. Ett stort beslut med många tankar kring, men som jag inte har ångrat för en sekund efter beslutet väl var gjort. Jag fick möjligheten att "hinna ikapp" med livet och fundera igenom saker som jag behövde fundera igenom.
 
 
Under min lediga tid varvade jag långa texter med långa samtal med fina människor. Dessutom fick jag möjligheten att vara med i radio. Det slog mig nu att jag inte skrivit om det här, men hur som helst var jag med i Karlavagnen och pratade om hur jag försöker "hitta mig själv". 
 
Och sen höll jag ju på med Godhetskalendern förstås, vilket nog är det i mitt liv som märkts tydligast här på bloggen. Jag och många fler fick möjligheten att öva på att göra goda gärningar, vilket verkligen är något som alltid är behövligt. 
 
Det allra största som hänt i år är dock att jag utvecklats så enormt som person. Det är så svårt att förklara och jag är medveten om att alla mina sätt att göra det på låter klyschiga, men det känns verkligen som om jag tagit ett stort kliv mot att finna mig själv. Tror visserligen aldrig att man gör det fullständigt, inte minst eftersom den man är förändras hela tiden, men idag är jag mer den jag vill vara än jag var i slutet av förra året. Det är en härlig känsla det och ett härligt sätt att påbörja nästa år på.
 
Sist men inte minst vill jag tacka alla som på något sätt varit en del av mitt år. Tack. Jag är så enormt tacksam både för de personer som sedan länge varit en del av mitt liv och alla de som jag i år för första gången träffat och  fått möjligheten att lära känna bättre. Hoppas att flera av er även vill vara en del av mitt tvåtusenfemton.
 
Gott nytt år på er!

Den årliga frukosten

 
Vi har en tradition lillebror och jag som vi var så nära att bryta. Vi har nämligen lovat varandra att vi minst en gång per år oavsett vad som händer ska äta frukost på ett café eller liknande. I år var det dock som sagt nära att missas, men idag vaknade vi tidigt och åkte in till Borås för att äta lyxfrukost. Det blev en buffé på café Viskan och vi blev båda enormt nöjda. Rekommenderar verkligen deras buffé för alla frukostälskare!

Lyckliga och svettiga kunde vi lämna

Här borde det ha varit en bild från delen av tennishallen i Borås där det finns badmintonbanor, men då kameran lämnades hemma och kamerafunktionen på telefonen för en stund glömdes bort fullständigt får det räcka med en bild på filuren jag åkte dit med. Vi hade länge pratat om att spela badminton, men aldrig hade det blivit av. Föränn nu då. Men maximal otur hade vi först. När vi kom dit var receptionen stängd så vi kunde inte hyra varken rack eller boll, så besvikna var vi därför nära på att lämna hallen utan att få spela  alls.
 
 
Men som tur var blev det inte så. Ett gäng som spelade en turnering gick med på att låna ut rack och boll till oss medan de turades om att använda de övriga. Så vi fick spela och åh så roligt det var. Så tack igen vilka ni än var. Ni gjorde vår dag.

Besök hemma hos psykologen

Bland det bästa med att befinna sig här nere i västra Sverige - vilket jag gör till och med den femte januari - är helt klart att möjligheten finns att träffa så många en inte träffat på enormt länge och idag var det äntligen dags att träffa några kompisar till familjen som vi inte besökt på hela två år! De kom visserligen på min student så då kunde vi pratas vid en stund, men i övrigt har vi inte setts på enormt länge.
 
Otroligt kul var det och lite extra intressant eftersom jag denna gång var lite extra nyfiken på vad en utav dem har för sig. Hon är nämligen psykolog, vilket jag börjar tro skulle vara ett yrke som passar mig bättre än läkaryrket. För var dag som går så känns det nämligen som det mer och mer, så därför var det riktigt roligt att få fråga ut henne lite grann.
 
 
Dessutom var hon så ofantligt snäll att hon lånade ut en bok som verkar enormt intressant, så den ska jag nog försjunka mig i nu tillsammans med en kopp te.

Överträffande jul trots allt

Måste säga att den blev ganska fin ändå. Julen alltså. Vet inte riktigt vad jag hade för förhoppningar, hade nog egentligen inga alls, vilket gjorde så att i princip allt därmed kunde överträffa dem. Som många var jag visserligen besviken på snöbristen och kände egentligen inte så mycket julkänslor, men det gjorde faktiskt inte så jättemycket. Så kan det bli ibland och det är okej. Det kan vara bra ändå.
 
Jag har insett att det finns en skillnad mellan denna och andra jular. Förr var julen en höjdpunkt jag hängde upp mitt liv på - när livet inte riktigt kändes bra kunde jag ändå se fram emot julen och leva i glädjen av att längta efter den. Från ungefär mitten av oktober längtade jag som en tok och började planera allt julstök jag ville ägna mig åt, och när det äntligen blev "okej" att ägna sig åt julting var jag antagligen bland de som var mest uppslukna av allt som på något sätt hade med julen att göra.
 
 
Det var på sätt och vis fint att ha det så, men nu har jag inte samma behov av det. Är fortfarande ganska besatt av julen och älskar den, men blir några av mina jular ganska lugna och med ganska lite julstök och julkänslor så är det okej. För även om julen är en utav höjdpunkterna under året så har ändå livet fler höjdpunkter. Det händer mer i livet som man kan vara helt fullkomligt uppslukad av och som ger glädje. Det är fint att inse det. 
 
Men som sagt, med det menar jag inte alls att julen inte ger samma glädje längre. Kanske snarare tvärt om; julen har inte längre lika mycket som den måste leva upp till och därför kan man njuta av den ännu mer - oavsett om det är den bästa julen någonsin eller bara en i mängden.

Lucka 24 - Fortsätt med goda gärningar

God jul på er! Hoppas att ni har en riktigt fin julafton, men att ni ändå har klickat er in hit för att se vad dagens uppdrag är. För idag ska denna julkalender avslutas, och det med det viktigaste uppdraget av alla!
 
Dagens uppdrag är nämligen det allra största. Det är att helt enkelt inte sluta här. Sluta inte med goda gärningar. Gör de uppdrag i denna kalender som går att upprepa om och om igen, och försök se nya möjligheter till att lysa upp världen. För du kan och jag kan, och tillsammans kan vi göra enorm skillnad!
 
 
Jag själv blir så glad när jag tänker på alla de goda gärningar som vi tillsammans har gjort den här månaden. Stort tack till var och en av er som har varit med! Varje liten god gärning som du och jag har gjort har betydelse och därför är det så otroligt viktigt att vi fortsätter. Världen behöver det! 
 
Och nu uppmanar jag dig att göra just det. Fortsätt att göra goda gärningar! 
 
P.S. Även om jag är oerhört tacksam för var och en av er oavsett om ni anmält er eller inte, så lovade jag ju en liten överraskning till de som anmält sig - och den kommer. Det är inget stort, men ändå någonting, så håll utkik framöver!
 
Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

Lucka 23 - Ge bort en julklapp till en hemlös

Nu är det inte långt kvar. Idag är det da´n före doppareda´n och spänningen stiger inför morgondagen, inför julafton. Är du klar med allt? Har du fixat alla klappar? Oavsett så skulle jag vilja be dig om att fixa en liten till. Dagens uppdrag är nämligen att ge bort en julklapp till en hemlös och därmed blir det säkert en utav de mest betydelsefulla julklapparna vi har möjligheten att ge. 

 

 
Jag själv tycker verkligen om detta uppdrag. För vad är bättre än att ge en julklapp till någon som verkligen behöver en. Har dock inte bestämt vad jag ska ge ännu, men det blir säkert något väldigt bra.
 
Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma! Ge bort en julklapp till en hemlös!
 
 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 22 - Gå med i Tobias Registret

Varje dag är det någon i vårt land som drabbas av en allvarlig sjukdom så som till exempel leukemi, immunbristsjukdom och ämnesomsättningssjukdom. I detta och vid ett flertal andra fall kan en stamcellstransplantation vara det som krävs för att personen i fråga ska få behålla livet. 

 

Det som dock är lite problematiskt är att givaren och mottagaren måste ha samma vävnadstyp - vilket det finns många miljoner av. Om det då inte finns en lämplig givare inom patientens familj, kan det vara väldigt svårt att hitta en passande givare. Men därför finns Tobias Registret och därför blir dagens uppdrag att registrera sig i detta.

 

I Tobias Registret kan man registrera sig om man skulle kunna tänka sig att donera stamceller. Huruvida man kommer bli aktuell som givare är ju dock som sagt inte säkert, eftersom det måste innebära att någon med just din vävnadstyp behöver vara i behov av stamceller. Det är inte heller så att det finns några krav på att man måste donera om man blir aktuell bara för att man gått med i registret, självklart är det helt frivilligt, men blir man kallad innebär det ju att man faktiskt har en chans att rädda ett liv!

 

 

Jag själv hade inte alls hört talas om Tobias Registret innan en föreläsning vi fick i början på läkarprogrammet om olika sorters donation, men nu när jag blivit informerad känner jag helt klart att jag vill registrera mig. Blir bara glad över att inse att det finns ett så här bra sätt för mig att möjligtvis kunna hjälpa någon. 

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Registrera dig i Tobias Registret!

 

Vill du veta mer om Tobias Registret och stamcellsdonation? Klicka dig då in på Tobias Registrets hemsida

  

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 21 - Skriv ett tacksamhetsbrev till dig själv

Än så länge i denna julkalender har vi gjort mycket bra. Vi har donerat kanske både blod och pengar, gett komplimanger, uttryckt tacksamhet till andra och mycket mer. Vi har gjort mycket bra för andra människor, djur och miljön, men vad har vi glömt i allt detta? Vi har glömt oss själva!

 

Jag tror att det är väldigt lätt gjort. Att göra bra saker för andra är förstås oerhört bra, men minst lika viktigt är det att vara snäll mot sig själv. Därför blir dagens uppdrag att skriva ett tacksamhetsbrev till dig själv. 

 

Se till dig själv och försök se hur underbart bra du är och se hur mycket bra du gjort. Tacka till exempel för att du har dig själv i ditt liv, tacka för att du har en kropp som bär upp dig, och tacka för att du lever ett liv som gör så att du får vara med om massvis med fantastiska saker. Bomba dig själv med komplimanger och positiva ord, och glöm allting med jante!

 

 

Jag själv har insett att jag är väldigt dålig på att uppmärksamma mig själv och se till mina egna behov. Jag har länge prioriterat allt annat än mig själv, vilket inte alltid fått så positiva konsekvenser. Men jag har nu insett att den viktigaste i ens liv faktiskt är en själv och man därför måste prioritera sig själv också. Därför har jag börjat jobba på det. Jag försöker lära känna mig själv och gilla den jag är, och i framtiden hoppas jag på att kunna säga att jag älskar mig själv. Men med det i åtanke tänker jag i alla fall att dagens uppdrag kommer bli en väldigt bra övning. Ska kura ihop mig i soffan bredvid granen hos farmor och farfar och försöka bomba mig själv med komplimanger och tacksamhet.

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Skriv ett tacksamhetsbrev till dig själv!

 

 

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta. 


Lucka 20 - Sätt upp fina komplimanger på offentliga speglar

Tyvärr så lever vi i ett samhälle som av någon märklig anledning fokuserar mer på det yttre än det inre av oss. Ja, betydligt mycket mer. Och det har verkligen fått konsekvenser som bara  tycks förvärras och förvärras. Tyvärr verkar det som om personer som faktiskt är nöjda med sig själva, har blivit ett undantagsfall som man stöter på allt mer sällan. Sorgligt är det. Inte minst med tanke på att vi alla är så underbara precis som vi är.

 

Och det är med detta i åtanke som vi ska ta oss an dagens uppdrag. Vi har varit inne på komplimanger tidigare, men denna gången blir det på ett lite mer speciellt sätt. Dagens uppdrag går nämligen ut på att vi ska skriva komplimanger på små lappar - förslagsvis post-it lappar - och sedan sätta upp dem på offentliga speglar. Det kan till exempel vara inne på toan på cafét eller på spegeln i omklädningsrummet. Detta för att påminna personen som sen ser sig själv i spegeln, att hen är underbar och så enormt fin precis så som hen är.

 
String of notes by Bala Sivakumar (CC BY-SA)
 
Jag själv känner helt klart att detta är ett uppdrag jag ska gå in för fullständigt. Har köpt massvis med post-it lappar som jag har tänkt täcka med komplimanger, och sedan har jag tänk att alltid ha med mig några sådana lappar i väskan när jag ska någon stans. På så sätt kan jag alltid när tillfället ges sprida lite glädje på detta sätt.
 
Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Sätt upp fina komplimanger på offentliga speglar!
 
 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 19 - Köp något men be kassörskan att ge den till någon annan

Jag minns inte riktigt vart jag läste om någon som hade gjort något likt detta, men jag minns att jag fastnade vid tanken på det och tyckte att det var en fantastisk idé. Höjden av överraskning måste det väl vara, att personen i kassan inte bara säger att man ska betala, utan att man dessutom ska få någonting som någon annan har köpt. Aldrig någonsin skulle i alla fall jag kunna förvänta mig det. 

 

Därför ska vi unna någon den överraskningen nu mitt i julrushen. Dagens uppdrag blir alltså att gå till en butik och köpa någonting, men sedan be personen i kassan att ge den/det till en annan kund. Man kan säga att nästa pensionär som handlar något ska få den, eller nästa barn, eller kanske helt enkelt nästa kund. Lämpligt är det nog dock att utföra detta uppdrag i en butik av ett mindre slag och kanske inte i en stor mataffär. Blir inte riktigt samma överraskning om man säger t.ex. ”nästa kund” och hen står precis bakom en, och möjligtvis är kanske inte kassörskan lika samarbetsvillig heller om jobbet i kassan är väldigt stressfullt.

 

 

Jag själv hade först sett ut en butik i Uppsala där jag skulle göra detta uppdrag, men i och med att det visade sig att jag skulle ha åkt till lilla Fritsla innan detta uppdrag så måste jag nu hitta något annat ställe att göra detta på. Tror dock inte att det blir något problem i och med att många butiker här har ganska få besökare, men vi får se hur det blir.

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Köp något men be personen i kassan att ge den till en annan kund!

 

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 

 

Lucka 18 - Skicka in en insändare för att tacka

Det finns så många vi glömmer att tacka. Personer som lägger ner tid och energi på saker som vi allt för ofta tar för givet. Saker som så lätt gör oss irriterade när det av någon anledning inte är gjort fullständigt, just eftersom det egentligen påverkar oss mer i vår vardag än vi tänker på.

 

Har du till exempel ägnat en tanke åt alla de som under vintern vaknar innan dig och plogar vägen, så att det ska bli enklare för dig att ta dig till jobbet eller skolan? Har du tänkt på alla de som går runt på stan och plockar upp allt skräp vi lämnat efter oss? Och har du tänkt på brevbäraren som ser till att just din post kommer hem till dig?

 

Oavsett om just du tänkt på alla dessa människor och alla andra som underlättar vår vardag, så tycker jag att de är värda betydligt mer uppskattning. Därför blir dagens uppdrag att skicka in en insändare till någon tidning och tacka några som allt för sällan möts med tacksamhet. Det behöver inte vara så märkvärdigt, bara några enkla ord kan göra så mycket och på detta sätt kan de också nå ut till relativt många. Men självklart, möter du brevbäraren i trappuppgången kan du självklart slänga ut ett tack även där. Det kan aldrig bli ett tack för mycket.

 
 

Jag själv har bestämt mig för att tacka just de som plogar våra vägar. För tänk vad beroende vi kan vara av dem om ett kraftigt snöfall kommer. Vi borde verkligen vara så otroligt tacksamma för att de - oftast otroligt sent på kvällen eller otroligt tidigt på morgonen - jobbar och ser till att underlätta för oss. Därför ska jag nu sätta mig och skriva en liten insändare och hoppas på att den blir publicerad.

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Skicka in en insändare och tacka några som underlättar din vardag!

 
 
 
Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.
 
 

Lucka 17 - Baka något till någon annan

Överraskningar är verkligen underskattade, med tanke på den glädje de kan bidra till. Därför blir dagens uppdrag att överraska någon med något du bakat. Detta är en perfekt överraskning, inte minst eftersom de flesta av oss uppskattar att få något gott som kan förgylla dagen. Har du även bakat det själv blir det dessutom dubbelt bra!

 
 
Jag själv ska tillsammans med lillebror idag baka julgodis. Han har redan bestämt sig för att han ska ge bort en del till farmor och en del till mammas jobbarkompis som tack för en jacka han fått av hennes man. Vem jag ska ge bort min del till är dock inte bestämt än. Funderar på att kanske passa på att "våldgästa" några saknade människor nu när jag befinner mig i lilla Fritsla. Vi får se hur det blir. Först ska de ju i alla fall bakas!

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Baka något till någon annan!

 

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 16 - Bli månadsgivare/medlem för din hjärtefråga

Det har i en tidigare lucka diskuterats betydelsen av välgörande organisationer och liknande, och hur viktigt det är att också vi, till den grad vi har möjlighet, bidrar till detta enorma arbete. Men samtidigt är det ett faktum att även om allt välgörande arbete är gynnsamt och bör uppmuntras, så har vi alla våra hjärtefrågor. Vi alla har vissa saker som vi brinner lite extra för, kanske lite beroende på vad vi själva också har stött på i livet. 

 

Dagens uppdrag blir därför att bli månadsgivare/medlem (olika organisationer har lite olika system för detta) för någon organisation som bedriver ett arbete som har med just din hjärtefråga att göra. Kanske någon organisation som håller på med mänskliga rättigheter, eller miljön, eller kanske fattigdom. På detta sätt bidrar du inte enbart till arbetet rent ekonomiskt, utan också till att visa att just det arbete du stödjer är ett arbete som bör prioriteras. Inte minst därför är det enormt bra att gå med som månadsgivare även om man bara gör det med en liten summa. Och har man på autogiro minskar dessutom i många fall de administrativa kostnaderna vilket gör att så stor del som möjligt av din gåva kan komma till användning.

 

 
 Jag själv är redan månadsgivare för Läkare Utan Gränser. Det är en självklarhet för mig, inte minst eftersom jag till och med arbetat för dem. Dock finns det fler organisationer jag vill stödja, som också jobbar med lite mer specifika frågor. Till en början har jag ytterligare två organisationer jag tänkt ett tag på att bli medlem/månadsgivare för. Därför ska jag ta steget och faktiskt bli det i och med denna luckan.

 

Den ena tänker jag inte nämna, utan vill berätta mer om den vid ett senare tillfälle, eftersom det är en organisation som jobbar för något jag planerar att möjligtvis lyfta upp mer här på bloggen inom en snar framtid. Men den andra organisationen är dock Djurens Rätt. Det känns inte annat än rätt med tanke på min ökade medvetenhet om just djurrättsfrågor. Är glad över att kunna bidra till deras arbete, och ser inte minst också fram emot att få deras medlemstidning. 

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Bli månadsgivare/medlem för din hjärtefråga.

 
 
 
 Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta. 

Lucka 15 - Kramas

Det finns mycket forskning som handlar om vårt behov av mänsklig beröring. Måste erkänna att jag visserligen inte är särkilt insatt i den forskningen, men tillräckligt mycket vet jag - inte minst av egen erfarenhet - för att konstatera att kramar med största möjliga sannolikhet är bra för oss. Därför tycker jag att vi ska kramas extra mycket idag. Att kramas blir alltså dagens uppdrag.

 

 

Jag själv tycker att detta är ett underbart uppdrag, för det kan aldrig bli en kram för mycket. Därför ska jag kramas som bara den idag.

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Kramas!

 

  

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 14 - Skriv till en förebild

Vi alla har förebilder, dock på olika sätt och olika plan. En del blir inspirerad av en specifik sångare, en del har en förälder de ser upp till extra mycket, en del har vänner de skulle vilja vara som och en del har helt andra förebilder. Oavsett vilka sorters förebilder vi har och vilka relationer vi har till dem, så anar jag att dessa i mångt och mycket inte inser vilken betydelse de faktiskt har för oss. Därför blir dagens uppdrag att skriva till en förebild.

 

Det spelar ingen roll om du skriver till din mamma som du till och med bor tillsammans med, eller om du skriver till en kändis du aldrig ens träffat. Och det spelar ingen roll om du skriver ett handskrivet brev, skickar ett sms, eller kanske ett mail. Gör det som passar och skriv till någon du vill ska få veta om din tacksamhet.

 

 

Jag själv ska skriva till en person som jag inte känner, men som på ett väldigt personligt plan ändå är en viktig förbild för mig och har varit det enormt länge. Det blir dock inte första gången jag kontaktar henne. Träffade henne nämligen för två år sedan och vi hade efter det lite mailkontakt, vilket betydde - och har sen dess - betytt mycket för mig. När livet känts lite för mörkt och framtiden känts lite för långt borta, då har jag tagit fram det där mailet igen och läst det om och om igen. Det lyste nämligen alltid upp min dag. Därför ska jag nu skriva ett brev och tacka för främst det. Tacka för att hon tog sig tiden att svara på mitt mail, trots att jag antagligen bara var en i mängden av alla som skrev till henne.

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Skriv till en förebild!

 

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.


Lucka 13 - Fixa en mysig luciafrukost

För mig är luciamorgon alldeles speciell. Älskar att gå upp tidigt, krypa ihop i soffan full med filtar och se på luciafirandet som visas på tv:n. Inkluderat i detta är självklart också en mysig frukost. Att börja dagen med en fin frukost anser jag nämligen vara det bästa sättet att ge dagen de bästa förutsättningarna för att även den bli fin. Därför blir dagens uppdrag att göra en lite extra njutbar luciafrukost.

 

Gör det du verkligen gillar allra mest och ta dig en stund av njutbar egentid. Eller överraska någon du vaknar upp med, med något ni kan njuta av tillsammans. Gör helt enkelt det som du anser gör frukosten och morgonen så mysig som det bara är möjligt.

 
 

Jag själv ska helt klart bjuda min lillebror på en riktigt mysig frukost. Har saknat det. Han var ganska bortskämd med det medan jag bodde hemma må jag säga. Varje lugn morgon innebar att han kunde ligga kvar i sin säng tills jag kommit upp och kramat honom godmorgon, och då visste han att frukosten - som i princip aldrig var den andre lik - redan var fixad. Han älskade det helt klart, men det gjorde även jag. Och när jag flyttade så visade det sig att våra morgonstunder tillsammans skulle vara något av det jag saknade allra mest. Så nu, nu när jag är på besök hemma ska jag minsann passa på. 

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Fixa en extra mysig luciafrukost!

 

 

   

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 12 - Donera blod

Är du mellan 18 och 60 år, samt är frisk och väger över 50 kg, då har du med största sannolikhet stor möjlighet att rädda liv. Blodet som rusar genom din kropp skulle nämligen kunna göra ännu mer än att försörja dig med syre och näring; det skulle också kunna vara skillnaden mellan liv och död för någon annan.

 

Vi har cirka fyra till sex liter blod i våra kroppar och ständigt bildas nytt. Därför är det inga problem alls att ge bort 4,5 dl, som man gör vid blodgivning och de flesta tycker inte att det är värre än ett vanligt blodprov. Därför blir dagens uppdrag att donera blod. För ditt blod behövs verkligen och kan verkligen göra skillnad.

 

Bleed it out by Dave Herholz (CC BY-SA)
 

Jag själv har tänkt länge på att bli blodgivare, men det har aldrig blivit av. En utav anledningarna till det är att jag trott att jag rent fysiskt inte skulle klara av det på grund av mitt låga blodtryck. Men nu i och med att det ökat något borde det inte bli några problem så länge jag tar det lugnt efteråt. Därför ska jag nu bli blodgivare!

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Donera blod!

 

Vill du veta mer om bloddonation kan du läsa om detta på hemsidan Ge blod.

 

 

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 11 - Donera en valfri summa till ett välgörande ändamål

Det finns så många personer inom organisationer och liknande som har tagit och tar initiativet till välgörande arbete. Människor som arbetar för att fler ska få mat på bordet, färre ska behöva frysa, mer forskning ska bedrivas och mindre utsläpp ska släppas ut - för att bara nämna några saker. Så mycket görs - vilket verkligen är guld värt - men tyvärr så krävs ändå så mycket mer. 

 

Tyvärr finns det också som vi alla vet en begränsande faktor, nämligen pengar. Pengar krävs för att bedriva det som bedrivs och mer pengar krävs för att man ska kunna göra mer - det är ett faktum. Och det är där vi, och dagens uppdrag kommer in.

 

Dagens uppdrag är alltså att donera en valfri summa till ett välgörande ändamål. Vi kan nämligen bidra oerhört mycket genom att bidra till de som utför en massa välgörande arbete och sanningen är faktiskt att vi kan bidra mycket mer än vi i många fall tror. För i våra mått mätt så kan oerhört små summor göra oerhört mycket och det är därför varje liten donation, hur liten den än må vara, ändå har stor betydelse. 

 

  

Med det sagt menar jag dock absolut inte att det bara är lite som behövs - nej verkligen inte - utan de summor som det är behov av är ofantliga. Det jag menar är bara att vi som individer aldrig ska tro att vi inte kan göra skillnad. För det kan vi!

 

Jag själv har förstås väldigt svårt att avgöra vad jag ska skänka pengar till. Men i och med att Musikhjälpen är igång känns det passande att skicka en slant dit och därmed också önska en låt. För er som inte snappat upp det så kan jag tillägga att pengarna i år går till arbetet för att stoppa spridningen av HIV. Och dessutom står inte buren i år i Göteborg eller Malmö likt tidigare år, utan i år gjorde de som mig och flyttade till Uppsala. Obetydlig detalj egentligen förstås, men lite roligt för mig och alla andra uppsalabor som får möjligheten att se buren i verkliga livet.

 

Hur som helst, nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Donera en valfri summa till ett välgörande ändamål!

 

 

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 10 - Se människorna i din omgivning

Jag blir så sorgsen när jag ser hur större delen av oss är när vi befinner oss på offentliga platser. Vi låser in oss i vår lilla osynliga bubbla och låtsas om att omgivningen inte finns till. Det sker på många sätt och vid många tillfällen och enligt mig gör detta så att offentligheten blir så mycket kallare än den annars skulle vara.

 

Att normen är att vi undviker att prata med människor vi inte känner är ett exempel. På bussen, i väntrummet, på stan - ja listan kan göras lång. Jag önskar så att det inte behövde vara så och jobbar på att bryta den normen oftare, men det är svårt. Denna norm är så djupt rotad i oss. Men med små steg kan en norm förändras. Normerna är ju skapade av oss, så det är även upp till oss ifall vi vill lämna någon av dem och skapa en annan. 

 

Men man kan kliva ur sin bubbla på så många andra sätt också, som är så mycket lättare gjort och därmed är helt absurt att vi inte gör så ofta. Ta situationen då två människor möts på en trottoar som exempel. Ju närmare och närmare de kommer varandra desto svårare blir det att veta vart man ska rikta sin blick. Ner i marken? Rakt fram? Ner i telefonen? Åt sidan?

 

Varför inte möta blicken hos personen man möter? Varför är vi så rädda för att se  varandra? Som sagt, absurt tycker jag att det är. Det kräver inte mycket alls, att under några få sekunder rikta blicken mot människan man möter och kanske till och med lägga till ett litet leende. Finns ingen ursäkt för att inte göra det. 

 

 

Därför blir dagens uppdrag att se människorna i sin omgivning. Lyft blicken, bjud på ett leende och sker det vid ett tillfälle då man kanske kan lägga till några ord - gör det! Bryt normen!  Jobba på att steg för steg kliva ur din bubbla.

 

Jag själv kan erkänna att jag blir väldans frustrerad över mig själv. Att lyfta blicken har jag blivit bättre på, men när det kommer till att prata verkar det som om jag byggt upp en stor barrikad som är otroligt svår att ta sig över. Vill så gärna bryta normen, men är så enormt dålig när det kommer till just detta. Menar inte att man behöver prata med alla jämt, nej det är inte det det handlar om. Men att vara så fullkomligt låst som jag och många andra är, är så otroligt onödigt. Därför ska jag idag främst fokusera på att uppmärksamma min omgivning genom att prata med någon jag inte känner, men självklart också fortsätta med att lyfta blicken och bjuda på leenden.

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Se människorna i din omgivning!

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 9 - Minska mängden animalier i din kost

Det är många som blundar idag. Blundar för den hemska djurindustrin, blundar för miljöförstöring och blundar för vad som är ohälsosamt för oss - för att bara nämna några saker som så många av oss låtsas inte veta om. Men de är faktum. Och en stor bidragande orsak till detta är vad vi stoppar i vår mun.

 

Det finns två parallella utvecklingar som sker för tillfället; totalt sett äter vi mer och mer animalier, men samtidigt blir fler och fler vegetarianer och veganer. Det förstnämnda ger mig förstås en orosklump i magen, men det sistnämnda ger mig ändå ett hopp om att denna klump kommer att försvinna snart. För det är inte hållbart på något sätt. Vi kan inte fortsätta utnyttja djur på det sätt som vi gör idag. Och det skulle jag kunna nämna tusentals anledningar till.

 

Därför blir dagens uppdrag att minska mängden animalier i sin kost. Exakt vad det innebär, vad som är "nästa steg", är dock förstås olika för oss alla. Kanske innebär det för dig att du ska börja med en vegetarisk dag i veckan, att du ska sluta med kött, eller att du kanske en gång för alla ska utesluta alla animalier från din kost. 

 

 

Jag själv har nu valt att åtminstone hemma i Uppsala sluta använda mig av ko-mjölk och ägg. Detta inte minst eftersom jag insett att ägg- och mjölkproduktion bidrar till minst lika stort lidande och lika stor problematik som köttindustrin, men även eftersom det visat sig att jag mår så mycket bättre när jag utesluter animalier helt. Visserligen har jag i princip nästan gjort det redan, då det likt när jag slutade med kött har blivit lite utav en omedveten nedtrappning, men ändå. 

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Minska mängden animalier i din kost.

 

 

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 8 - Skriv till en politiker och tacka

Politiken påverkar oss alla i hög grad vare sig vi vill det eller inte och ansvaret på politikernas axlar är så mycket större än det som vilar på de flesta av oss. Detta innebär att politikerna är ansvariga för både många positiva och negativa företeelser i samhället. Men när är det vi reagerar på deras arbete och uttrycker våra åsikter? Främst när något är fel, eller hur?

 

Missförstå mig inte, jag tycker det är oerhört bra när man reagerar på saker som man anser är fel och jag uppmuntrar folk verkligen att göra sin röst hörd, MEN jag anser att politikerna faktiskt är värda att få höra mer än vår klagan. De är också människor och skulle nog uppskatta att lite oftare få möta tacksamhet över det arbete de utför. Därför blir dagens uppdrag att skriva till en politiker som du tycker gör ett bra arbete och tacka.

 

 

Jag själv var verkligen fullkomligt ointresserad av politik när jag var yngre. Långt bak i bakhuvudet anade jag att det nog var viktigt, men jag kunde bara inte tycka att det var intressant. När jag insåg att det bara var några år kvar tills jag skulle få rösta insåg jag dock vikten av politik och betydelsen av att rösta. Och med denna insikt vändes helt klart ointresset helt fullkomligt. 

 

Och idag kan jag verkligen känna mig tacksam över många politiker. Jag är tacksam över att de tagit sig an detta uppdrag och jag är inte minst också tacksam över att de orkar kämpa på även när det är tuffare - som nu i och med regeringskrisen. Därför vill jag helt klart skriva till en utav dem och utrycka min tacksamhet.

 

Och nu uppmuntrar jag dig att göra detsamma. Skriv till en politiker och tacka!

 
 
 
Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

Lucka 7 - Ring en pensionär

Jag tror det var under Fredrik Wikingssons sommarprat som sändes från hans farmor Kerstins ålderdomshem, som det påpekades vilken enorm glädje ett samtal från en älskad kan ge våra äldre. Det var verkligen en ögonöppnare för min del. Jag hade nog aldrig riktigt reflekterat över vilken betydelse det kan ha t.ex. för min farmor att få prata med mig, om så bara fem minuter om att det är viktigt att ha mössa på sig. Ett samtal kan för våra äldre i många fall vara dagens höjdpunkt.

 

Därför blir dagens uppdrag att ringa en pensionär. Kanske en farmor, en morfar, eller bara någon äldre du känner som skulle uppskatta ett samtal.

 

 

Jag själv ska helt klart ringa just min härliga farmor, även om det inte var alls länge sedan vi pratade sist. Vi pratar nämligen näst intill varje dag för tillfället, i och med att jag snart ska åka hem och hon tycker att denna sista väntan känns allra värst och evighetslång. Men som sagt så vet jag att det helt enkelt inte kan bli ett samtal för mycket, så nu ska jag plocka upp telefonen och ringa.

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Ring en pensionär!

 

  

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta. 


Lucka 6 - Föreslå en fika

Sen jag flyttade till Uppsala känns det som om hela mitt liv har börjat präglas av att fika. Oftare än någonsin tidigare sitter jag på ett mysigt café eller för den delen i någons hem och gör just det, det vill säga fikar. Trots det så får själva fikandet allt mindre plats, för det är egentligen inte kakorna och kaffet det kretsar kring.

 

Att fika är nämligen det perfekta sättet att umgås, att prata och att lära känna varandra. Extra bra är det för att bygga grunden till en ny relation, just eftersom ”att fika” kan innebära så mycket. Att fråga någon man nyligen träffat om denne vill ta en fika behöver inte vara något stort steg, utan är snarare ett säkert kort som möjliggör att en relation kan utvecklas till det som passar sig bäst. Att ”ta en fika” kan ju både resultera i en fika där man äter lite gott, pratar om lite allmänt och inte så mycket mer, men kan lika gärna resultera i att man sitter i timmar och pratar om riktigt djupa saker - detta beroende på hur man ska visa sig att passa ihop. Därför är en fika bland de bästa sätten att ta en relation till ”nästa steg” och undersöka vad som kan bli av den. Kanske kan det vara början på en riktigt stark vänskap, eller så finner man en ny pluggkompis, eller kanske kan det till och med vara början på ett nytt förhållande. 

 

På grund av detta blir dagens uppdrag att föreslå en fika. Använd tillfället för att utforska om den där personen som du möjligtvis skulle vilja spendera mer tid med, faktiskt är någon du känner att du trivs tillsammans med och låt relationen utvecklas till det den utvecklas till.

 

 

Jag själv ska helt klart föreslå en fika! Ingen fråga om saken. Ska faktiskt antagligen höra av mig till flera stycken och planera in fikastunder, så att jag fulltständigt utnyttjar de få dagarna jag har kvar innan jag lämnar Uppsala för julfirande. För åh så många jag vill hinna träffa! Inte för att jag inte kommer tillbaka eller så, det gör jag ju, men att vänta tills dess är inte vad jag vill. Så jag ska föreslå massvis med fikastunder!

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Föreslå en fika!

  

  

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 5 - Välj bara bra kaffe och bananer

Varje gång någon väljer eko är det bra. Men det finns vissa gånger som det är extra bra, nämligen vid köp av kaffe och bananer. Dessa är nämligen några av de värst besprutade varorna vi kan lägga ner i vår korg. De bekämpningsmedel som används på bananodlingar kan ge nervskador både till de som arbetar på planatagerna och deras barn, och på kaffeplantagen används bekämpningsmedel som i vissa fall till och med dödar både djur och människor och naturen runt omkring. De som jobbar på dessa plantager gör även ofta detta under hemska förhållanden och för minimal lön.

 

Därför blir dagens uppdrag att från och med nu välja bort "dåligt" kaffe och "dåliga" bananer. Kolla efter kravmärkningen och fairtrademärkningen istället. Kanske gör du det redan - fortsätt i så fall - annars börja med det nu för att för några kronor extra göra stor skillnad. Och som långsiktig extrauppgift till detta uppdrag är det också förstås att öka mängden ekologiska varor över lag.

 

 

Jag själv försöker succesivt öka mängden ekologiskt som jag köper och har egentligen ganska länge vetat att om det är något man ska köpa ekologiskt så är det just kaffe och bananer. Nej föresten, man bör faktiskt alltid köpa både ekologiskt och rättvisemärkt kaffe och bananer. Men jag erkänner att jag slarvar när det kommer till bananerna. När fairtradebananerna är slut köper jag med enbart eko-märkning och om även eko är slut köper jag "vanliga". Men nu är det slut på det. Finns det inga bra bananer då vill jag inte ha bananer!  Från och med nu väljer jag enbart bra kaffe och bananer!

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Välj bara bra kaffe och bananer!

 

  

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

  


Lucka 4 - Köp en välgörenhetsjulklapp

Att införskaffa och ge bort julklappar är verkligen någonting jag tycker om. Älskar verkligen hur man med detta kan bidra till en sådan glädje hos mottagaren. Men samtidigt lever vi i ett samhälle präglat av överkonsumtion, vilket inte är hållbart på något sätt, och juklappsinförskaffandet blir lätt en del av detta. Men är inte det dumt? Varför inte satsa på julklappar som kan göra större nytta och som förhoppningsvis kan bidra till en ännu större glädje hos mottagaren genom att de faktiskt är betydelsefulla?

 

Varför inte göra dagens uppdrag som är att köpa en välgörenhetsjulklapp? I Unicefs gåvoshop kan man bland annat köpa skyddspaket mot Ebola vilket det är stort behov av nu, men även t.ex. sagoböcker till barn i katastrofsituationer. I Läkare utan gränser:s gåvoshop kan man ge bort ett lyckligt slut, dvs. man donerar en summa och får därmed en livshistoria med ett lyckligt slut hemskickad, som är ett exempel på hur pengarna faktiskt bidrar till att Läkare utan gränser kan göra skillnad. Via Plan:s gåvoshop kan man bland annat ge mat till en skolklass eller vård till en nyfödd. Och i Naturskyddsföreningen:s gåvoshop kan man bland annat köpa en gåva till klimatet eller till en bättre miljöpolitik.

 

 

Självklart finns det betydligt fler organisationer som ger en möjligheten att ge bort en gåva som faktiskt gör skillnad, dessa är bara exempel som jag ville ge er inte minst för att göra det lätt att hitta. Dessutom finns ju även materiella gåvor att köpa och ge bort, där vinsten går till välgörenhet.

 

Jag själv har köpt en gåva i Unicefs gåvoshop, men kan förstås inte i nuläget berätta för er vad jag faktiskt valde att köpa. Det skulle ju inte gå för sig att den lyckligt lottade mottagaren klickar sig in hit och får reda på vad hen ska få i julklapp. Nej, nej. Därför får det helt enkelt förbli en hemlis.

 

Men nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Köp en välgörenhetsjulklapp!

 

  

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

  


Lucka 3 - Skriv ett stärkande brev

Du öppnar brevlådan och vad finner du där? Räkningar? Kanske reklam? Inte är det väl ofta det ligger ett handskrivet brev där och väntar på dig? 

 

Att vi idag inte ägnar oss lika mycket åt att skriva brev till varandra som vi gjorde en gång i tiden tycker jag visserligen är synd, men det innebär ju dock också att glädjen när man väl får ett brev blir desto större. Därför blir dagens uppdrag att skicka denna glädje tillsammans med några stärkande ord till någon vi vet har det svårt. Till exempel någon som är sjuk, eller går igenom något annat svårt - tyvärr finns det många former av lidande. 

 

Skriv några ord och berätta att du bryr dig och finns där för personen i fråga. För bara det att inte behöva känna sig så ensam i det man går igenom kan göra så enorm mycket, det vet jag av egna erfarenheter. Skriv några ord som du tror kan lyfta personen, om så bara några millimeter upp från det djup som hon eller han befinner sig på. Klistra igen och posta så snart du bara kan. 

 

 

Jag själv skrev inte ett brev eftersom det var en lucka i denna julkalendern, utan kom på denna luckas uppdrag genom att jag helt enkelt ville skriva ett brev. Finns egentligen många jag skulle vilja skicka stärkande brev till, men där och då var det en specifik person som var i mina tankar. Det var faktiskt nu i år som jag för första gången hade turen att träffa denna underbara människa, men tyvärr hade vi väldigt begränsad tid tillsammans. Det kändes jobbigt, för jag ville så gärna lära känna henne bättre och finnas där för henne eftersom jag vet att hon har det jobbigt. Inte minst  därför ville jag skriva ett brev till just henne. 

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Skriv ett stärkande brev till någon!

 

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 2 - Ta ställning kring donation

Det är en hemsk tanke, men risken finns att någonting sker som gör så att du eller jag mister livet. Har du tagit ställning kring vad som skulle ske med dina organ och vävnader ifall detta sker? Om inte, gör det idag, för det är dagens uppdrag.

 

I vårt land är det ungefär 750 personer som är så sjuka att en transplantation är det enda alternativet. Men samtidigt är det relativt få som blir aktuella för donation, just eftersom relativt få dör under de omständigheter som krävs för att organ eller vävnader ska vara funktionsdugliga. Desto viktigare är det därför att fler tar ställning, så att donation kan ske när den väl är möjlig. 

 

Det är enkelt och tar bara en minut eller två. Gå in på Socialstyrelsens hemsida och registrera dig i donationregistret. Självklart finns det där även möjligheten att meddela ifall det är så att man inte vill donera, huvudsaken är att du får din vilja igenom. Du kan också skriva ut och fylla i ett donationskort  från Livsviktigts hemsida som du kan bära med dig. Utöver det är det förstås viktigt att tala med dina närstående, så att de vet hur du står i frågan.

 

 

Vill du veta mer om donation kan du också läsa om detta på Livsviktigts hemsida. Där finns jättebra och tydlig information, och väldigt många vanligt förekommande frågor med svar. Dessutom är det från deras hemsida jag funnit de siffror som angetts i detta inlägg.

 

Jag själv är en utav de över 1 500 000 personerna som tagit ställning genom att registrera sig i donationsregistret. För om någonting skulle hända mig, så skulle jag vilja att det bästa av situationen sker. Och att min död skulle kunna bidra till att flera människor slipper dö, anser jag bidra till att min död i så fall slipper vara ”förgäves”. Därför har jag i donationsregistret registrerat att om något skulle hända mig så vill jag donera mina organ och vävnader.

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Ta ställning kring donation!

 

  

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 


Lucka 1 - Berätta vad du tycker och känner för någon

Nu drar vi igång på riktigt med Godhetskalendern, och bakom den allra första luckan gömmer sig ett uppdrag som är så otroligt enkelt att utföra, men som många av oss märkligt nog gör alldeles för sällan. Något som vi inte endast bör göra idag bara för att det är dagens uppdrag, utan som vi bör ägna oss åt så ofta vi bara kan.

 

Dagens uppdrag är att berätta vad man tycker och känner för någon och nu pratar vi förstås om positiva tankar och känslor. Detta kan göras på många sätt, men fokus bör ligga på person och inte prestation. Dvs. uppdraget går inte främst ut på att berömma någon genom att säga hur bra man tycker att denne är på någonting (även om detta självklart är något man också bör ägna sig åt), utan att helt enkelt säga hur bra man tycker att själva personen är. Anledningen till detta är främst för att detta bevisligen är svårare och något vi inte gör särskilt ofta; det är lättare att säga att man tycker att någon är väldigt duktig på att t.ex. teckna än att säga att man faktiskt tycker att personen i fråga är underbar. Men det behöver inte vara så svårt. Det räcker med att säga ”du är så bra”, ”du är så underbar” eller ”du är helt fantastisk”, för med de ynka fyra orden kommer hela budskapet fram.

 

 

Det är så enkelt gjort, men trots det kan det göra så mycket för personen i fråga. Ord har nämligen en väldig förmåga att värma. Så säg vad du känner till människor du gillar och uppskattar. Det finns ingen gräns för hur mycket du ska säga eller till hur många - desto mer desto bättre - men får du chansen att säga det till någon i verkliga livet får du helt klart en guldstjärna, för visst känns det om möjligt ännu bättre att få en komplimang av någon man står ansikte mot ansikte med, än via sms?

 

Jag själv jobbar verkligen på att bli bättre på det här, inte bara idag utan alla dagar. För jag känner så himla mycket för så många människor och det vill jag att de också ska veta. Men idag ska jag ändå se till att jobba på det extra mycket. Jag ska se till att säga det jag känner helt enkelt.

 

Och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Berätta vad du tycker och känner för någon! 

 

 

Detta inlägg är en del i "Godhetskalendern", julkalendern vars luckor består av olika uppdrag som utmanar dig och mig att göra julen lite godare. Vill du veta mer om Godhetskalendern eller gå direkt till en redan öppnad lucka? Klicka då på "Godhetskalendern" i sidomenyn. Vill du berätta om ett uppdrag du utfört eller har några andra tankar du vill dela med dig av, kommentera gärna. Jag är jättenyfiken på vad just du har att berätta.

 
RSS 2.0